WWDC 2016.

Siri stiže na macOS, Apple Pay na web, a tu su i watchOS 3 i iOS 10

Sci-Tech / Flash | 14. 06. 2016. u 09:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvorana Bill Graham Civic Auditorium u San Franciscu danas je bila mjesto otvaranja Appleove godišnje developerske konferencije WWDC 2016. Nekoliko tisuća developera i novinara okupilo se na početku konferencije kako bi pogledali tradicionalnu keynote prezentaciju i vidjeli kakve je, prije svega softverske, novitete Apple pripremio ovoga puta.

Točno u 19 sati po hrvatskom vremenu na scenu je izišao Tim Cook. Nakon prilično dirljive minute šutnje za žrtve nedavnog pokolja u Orlandu (Florida), započeo je i službeni dio otvorenja WWDC-a. Zanimljivo, najmlađa sudionica konferencije prijavljena kao developer ima tek 9 godina. Kompanija je također nedavno premašila i brojku od 2 milijuna aplikacija preuzetih ukupno 130 milijardi puta. Developeri su od toga do sada zaradili 50 milijardi dolara.

Prvi novitet predstavljeni vezani su za watchOS. OS za pametne satove u inačici 3 dobio je nadogradnju koja će ga znatno ubrzati. Apple Watch ovom će nadogradnjom dobiti Control Center, Dock, te nekolicinu drugih mogućnosti, poput prepoznavanja rukopisa i novih izgleda "lica" sata. Bit će tu i pozivanje hitnih službi bilo gdje u svijetu samo jednim pritiskom tipke, kao i opcija dijeljenja fitness podataka s prijateljima. Nova aplikacija Breathe pomoći će korisnicima prakticirati vježbe dubokog disanja. WatchOS 3 developerima je dostupan već od danas, a vlasnicima Apple Watcha uređaji će se besplatno nadograditi najesen.

Eddy Cue najavio je novosti u području tvOS-a i Apple TV usluge. Na ovu platformu stiže nekoliko popularnih aplikacija i igara. Daljinski upravljač Apple TV-a od sada će biti moguće zamijeniti iPhoneom, a Siri će imati napredne funkcije pretraživanja videa, televizije i YouTubea. Novi tvOS također s primjenom kreće ove jeseni.

Nakon toga došao je red i na OS X. Kao što se i nagađalo, ovaj će operacijski sustav dobiti novo ime – macOS. Najnovija inačica Appleovog desktop OS-a ima i svoje dodatno ime, Sierra.

Mac računala od sada će biti moguće otključati i putem Apple Watcha, koji biometrijskim senzorima prepoznaje svog vlasnika. MacOS donosi i univerzalni međuspremnik koji omogućava copy/paste obavljati na iPhoneu i Macu (npr. kopirati nešto na jednom a zalijepiti na drugom uređaju) olakšavajući dijeljenje podataka među njima, prenosi Bug On Line.

Unaprijeđena je i sinkronizacija podataka s cloudom, kao i Apple Pay, koji sada radi i na webu– čime postaje izravna konkurencija PayPalu.

Također prema ranijim špekulacijama, Siri stiže i na macOS, zajedno s brojnim naprednim mogućnostima. MacOS Sierra kao preview stiže u srpnju, a također ove jeseni i na sva Mac računala.

Na koncu red je i na iOS. Ovoga puta predstavljen je iOS 10, s brojnim novim mogućnostima. Redizajniran je lock screen, iPhone se budi čim ga korisnik podigne, 3D Touch ima nove mogućnosti, a na svakom koraku vidljiv je novi osvježeni dizajn iOS-a.

Siri će s iOS-om 10 biti otvorena za developere, što će donijeti daleko širu primjenu tog virtualnog pomoćnika u vanjskim aplikacijama. Njezina inteligencija donosi i napredno prepoznavanje tipkanja i prediktivan unos teksta.

Nadogradnje bazirane na umjetnoj inteligenciji doživjet će aplikacija Photos, a dodatne mogućnosti dobivaju i aplikacije Maps, Notes, News i Phone. Aplikacija Music bit će značajnije redizajnirana.

Apple će s iOS-om 10 ući i na tržište pametnih povezanih uređaja vlastitom aplikacijom Home.


I za kraj – poruke dobivaju dodatne mogućnosti dijeljenja slika, linkova, emojija i slično, a radi se većinom o estetskim promjenama. Ono bitno je da će iMessage aplikacija biti dostupna developerima za dodatni razvoj.

iOS 10 uključivat će i end-to-end enkripciju na svim razinama. Developeri će ga moći preuzeti već danas, javna beta stiže u srpnju, a korisnici – ove jeseni.

Ovu sadržajem prilično bogatu prezentaciju zaključio je Tim Cook, najavivši Swift Playgrounds– aplikaciju namijenjenu djeci i početnicima kojom će na iPadu biti moguće jednostavno i lako učiti programirati u Swiftu. Ova će aplikacija biti besplatna kako bi se programiranje što lakše približilo djeci diljem svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close