Ne odustaju

Sindikati srednjih škola HNŽ-a: Naša borba za prava traje 15 godina

Sci-Tech / Flash | 19. 06. 2017. u 16:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je održana deveta skupština Sindikata srednjih škola HNŽ-a te je obilježena svečana 15. obljetnica postojanja sindikata.

Skupština je raspustila sva tijela upravljanja koja su izabrana na Osmoj skupštini sindikata, te je izabrano novo radno predsjedništvo Skupštine, gdje su izabrani predsjednik Josip Milić, Nelica Čuljak i Ljilja Vidić, zatim tajnik i zapisničar Ivica Mustapić te ovjerovatelj zapisnika Igor Tutiš.
Za predsjednika Povjerenstva za vjerodajnice izabrana je Julineta Jurić, a članovi su Zorica Rončević i Dario Pehar.

Povjerenstvo za vjerodajnice je utvrdilo da Skupštini nazoči 28 od 30 članova, čime je zadovoljen kvorum.

Skupštini su se kratko obratili gosti iz Sindikata srednjih škola HBŽ Ladislav Kutleša i predsjednik Sindikata Aluminija Romeo Bijakšić.

Osvrćući se na rad u proteklom razdoblju predsjednik Sindikata Josip Milić izrazio je potrebu osvrnuti se ne samo na zadnje dvije godine rada nego, budući da je ovo svečana 15 obljetnica postojanja sindikata, i na ovih 15 godina.

Istaknuo je kako bi se rad mogao podijeliti na dva razdoblja: od 2002. do 2007. (prvih 5 godina) i od 2007. do 2017. godine.

''Sindikat je nastao 2002. godine kada su nam kasnile tri plaće, osam toplih obroka, a doprinosi nisu uplaćivani godinama. U takvim okolnostima nije nam bilo druge nego odmah krenuti sa štrajkovima i prosvjedima. Bila su to teška vremena kad smo ponižavani i ignorirani od strane vlasti. Svaki prijedlog koji je dolazio od Sindikata ma koliko bio logičan odmah je bio osuđen na propast. Predstavnici Vlade su se služili svim dopuštenim i nedopuštenim sredstvima kako bi nas ponizili. Tako su nas jednom prilikom, iako smo uredno najavili štrajk, dali na sud jer štrajk tobože nije uopće najavljen tj. jer oni nisu dobili dopis o najavi štrajka. Kada je sudkinja pitala zašto ste onda uspostavili Mirovno vijeće, odgovorili su: „Pa oni sutkinjo štrajkaju na početku svake godine pa smo znali da će i ove.“ Prvi Kolektivni ugovor koji smo potpisali Vlada nikada nije objavila u Službenim novinama iako je to bila njezina dužnost. Eto čime su se sve služili'', rekao je Milić.

Prekretnica je kaže, bila 2008. kada je potpisan Kolektivni ugovor u kojem je stajala ključna rečenica da su po pravima izjednačeni s državnim službenicima što im je dalo osnovu da dobiju tužbe.

''To je bilo zlatno doba, kada je topli obrok iznosio 2 posto od plaće, tj. 360 KM. Nije dugo išlo pa su nam 2009. smanjili plaće, nakon čega su uslijedili prosvjedi i štrajkovi nakon kojih je Vlada, na naš zahtjev da se ne diraju plaće, smanjila topli obrok. Zadnjih godina u sindikatu traje defanziva, branimo stečeno. Ali Zakon o radu je prošao, nije prošla stavka da nema primanja na neodređeno i da su prava iz ZOR-a zakovana. Ne, svatko može u svom Kolektivnom ostvariti i izboriti bolje. Također, Vlada Denisa Lasića je donijela spasonosni Zakon o vodama kojim se 15 milijuna svake godine dobije od Elektroprivreda.'', kaže Milić govoreći kako je zaključak zadnje Skuštine da Sindikat nastavlja svoju pravnu bitku koja traje do danas i lagano se privodi kraju. T

''o je svakako puno bolje i efikasnije nego tražiti svoja prava na ulici i štrajkovima, ali ako se do kraja godine ne isplate tužbe nažalost morat ćemo opret koristiti stare isprobane metode'', rekao je Milić u svom izvješću, koje je usvojeno jednoglasno.

Predsjednik Nadzornoga odbora prof. Igor Weber izvijestio je nazočne o urednom upravljanju Sindikatom. Svi računi propisno su uknjiženi što je učinilo poslovanje Sindikata potpuno transparentnim.

Financijsko izvješće jednoglasno je usvojeno. Jednoglasno je usvojen i prijedlog da ubuduće preraspodjela sredstava od članarine ide 70 posto sindikalnoj podružnici škole, a 30 posto središnjici, umjesto dosadašnjeg odnosa 60 prema 40 posto.

U raspravi o tužbama članovi sindikata su odlučili da je u novim tužbama preporuka da se čeka do devetog mjeseca jer nije još potpuno čista situacija uz poznate stvari da se plaćaju troškovi pravobranitelja i vjerojatno sudskih vještaka. Tužbe bi išle jedna po školi, a tko želi može slobodno pojedinačno tužiti.

O Kriterijima o tehnološkom višku bilo je više primjedbi i prijedloga. Usvojen je prijedlog da se ovlasti ravnatelja izbace.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su; Igor Veber, Dijana Ereš i Veso Alilović.
Za članove Suda časti izabrani su Antonela Vlaho, Zorica Rončević i Danijela Sabljić,  za tajnika je izabran Ivica Mustapić, a za predsjednika Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić.

Kopirati
Drag cursor here to close