Stanje u obrazovanju

Sindikat ZHŽ-a podržava štrajk upozorenja u odgojno-obrazovnim ustanovama FBiH

Sci-Tech / Flash | 18. 12. 2015. u 08:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije uputio je svojim kolegama u Federaciji snažnu podršku u povodu štrajka upozorenja koji će se održati u petak u svim odgojno-obrazovnih ustanovama u FBiH.

"Najavljeni štrajk upozorava na katastrofalno stanje u obrazovanju, bilo da se radi o plaćama uposlenika ili uvjetima rada u odgojno-obrazovnim ustanovama diljem Federacije, a i cijele zemlje.

U ovoj zemlji apsurda možda je najveći apsurd upravo način na koji se vlast, počevši od državnih institucija pa sve do onih općinskih, odnosi prema obrazovanju, očito ga doživljavajući isključivo kao proračunski teret, a prosvjetari i odgajatelji se tretiraju kao državni neprijatelji kada upute zahtjeve za uspostavljanje reda u oblasti svoga djelovanja", stoji u priopćenju.

"Već postojeći kolektivni ugovori se u pravilu ne poštuju, a time ni zakon. Kada upozoravamo na to i tražimo svoja zakonska prava, optužuje nas se za ugrožavanje opstanka županija (najčešće spominjana riječ u pregovorima je bankrot), kao da su prosvjetari krivi za nesposobnost vlada koje se godinama rotiraju i ne uspijevaju napraviti pomak nabolje“, ističu iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama.

Dodaju kako je novi zakon o radu izglasan i sindikati uposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama će neumorno tražiti da se poštuje.

Kopirati
Drag cursor here to close