raskinuti ugovori

Sankcionirane tri ljekarne zbog zlopotrebe recepata

Sci-Tech / Flash | 13. 01. 2016. u 17:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljekarne 'Europharm' iz Bihaća i 'Krupafarm' iz Bosanske Krupe te Zdravstvena ustanova 'Apoteka Sanski Most' od danas ne mogu poslovati sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Unsko-sanske županije (ZZO USŽ).

Zavod je raskinuo ugovore s ovim ljekarnama zbog nepravilnog rada sa receptima, potvrdio je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) direktor Zavoda Almin Handanagić.

''U ugovoru stoji da Zavod ima pravo da vrši kontrolu kako u domovima zdravlja tako i u apotekama, i ako nađe određena odstupanja koja su u ugovorima definirana za jednosmjerno raskidanje ugovora, Zavod ima pravo da raskine ugovor'', kazao je Handanagić.

Ova odluka je donesena nakon provedene kontrole u prošloj godini. Naime, Zavod je tada formirao dvije komisije – jedna je kontrolirala propisivanja i izdavanja lijekova u Domu zdravlja Bihać, a druga je vršila kontrolu ispostavljenih faktura i recepata od ugovornih ljekarni.

Kontrola je pokazala da su pojedini liječnici pisali lažne recepte, a ljekarne prepravljale recepte dopisivanjem veće količine lijeka te ih fakturirale Zavodu.

Također, prošli tjedan Zavod je doktorima Doma zdravlja Bihać Amiru Ceriću, Mehmedu Hukiću i Hajrudinu Omeroviću te doktorici Doma zdravlja Velika Kladuša Refiki Purić-Sarajlija oduzeo ovlaštenja za propisivanje lijekova sa esencijalne liste zbog zloupotrebe recepata.

Navedene ljekarne i liječnici su sankcionirani nakon što je CIN krajem prošle godine objavio priču 'Recept za korupciju', u kojoj je pokazao da pojedini ljekari i apotekari preko lažnih i prepravljenih recepata izvlače novac iz Zavoda USŽ-a.

Vlasnica ljekarne 'Europharm' Aida Alagić je danas započela mirni prosvjed ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja USŽ, držeći transparent na kojem piše 'Kome smetaju apoteke Europharm?'.

Danas se nije javljala na pozive, a ranije je novinarima CIN-a rekla da ne priznaje nalaze Komisije, jer ugovor između Zavoda i ovih ljekarni ne predviđa takvu kontrolu.

Tevhida Musić, vlasnica ljekarne 'Krupafarm' i Indira Kovačević, direktorica ZU 'Apoteka Sanski Most' nisu htjele komentirati novinarima CIN-a odluku Zavoda.

Kopirati
Drag cursor here to close