Poluvodiči

Samsung preuzima Intelu vodeće mjesto u proizvodnji čipova?

Sci-Tech / Flash | 03. 05. 2017. u 22:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samsung Electronics će već nakon drugog kvartala ove godine prestići Intel i postati najveći proizvođač poluvodiča na svijetu. Takvu prognozu daje IC Insights, a zapravo je u skladu svih onih koje smo imali prilike vidjeti prošle godine, kad se također označilo da će 2017. biti prekretnica.

Velika je to stvar jer kad su poluvodiči u procesorima posrijedi, Intel je apsolutni lider posljednje 24 godine. No, svemu dođe kraj, prije ili kasnije. Naime, s obzirom da je Samsung najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, a potražnja za njima premašuje sve dosad postavljene okvire, samim time će i potražnja za poluvodičima porasti. A Samsung proizvodi i njih, što znači da dobiva na dvije strane.

“Ipak, postoji jedan uvjet za Samsungovo preuzimanje trona već na polovici godine. Cijene memorijskih čipova ne smiju padati u ovom kvartalu. U suprotnom, pričekat ćemo ili kraj trećeg kvartala ili kraj ove godine da se dogodi ono što je zapravo neibježno, Samsung ispred Intela“, rekao je predsjednik IC Insightsa Bill McClean.

Konkretno, u brojkama to izgleda tako da će s 30. lipnjem Samsung Electronics uprihoditi 14,6 milijardi američkih dolara, a Intel 14,4 milijarde dolara. Obje kompanije bilježe rast u područjima gdje djeluju pa bi tako Intel ukupno imao bolji rezultat za četiri posto u odnosu na prošlu godinu, a Samsung bi imao nevjerojatnih 25 posto rasta prihoda na tržištu NAND flash i 39 posto na tržištu DRAM memorije.

Što se kompletne 2017. godine tiče, Samsung će uprihoditi samo od poslovanja čipovima oko 60 milijardi dolara, što uvelike treba zahvaliti Galaxy S8 i S8 Plus pametnim telefonima, koji bi trebali dostići brojku isporuka između 50 i 55 milijuna. Intel pak ne može djelovati toliko snažno s obzirom da se u mobilni segment tržišta nisu uključili na adekvatan način.

Kopirati
Drag cursor here to close