Note 7

Samsung ima najveći promašaj u tehnološkoj industriji

Sci-Tech / Flash | 14. 10. 2016. u 09:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Samsung Electronics objavila je u petak kako očekuje tijekom iduća dva tromjesečja da će problemi s pametnim telefonom Galaxy Note 7 utjecati na operativnu dobit u iznosu od oko 3 milijarde dolara.

Ukupni gubici očekuju se u iznosu od oko 5,3 milijarde dolara u svijetlu problema s pregrijavanjem baterija u tom modelu telefona, procjenjuje se, nakon što je Samsung u srijedu objavio da će dobit u trećem tromjesečju biti pogođena u iznosu od 2,3 milijarde dolara.

Proizvodnja modela Galaxy Note 7, koji je trebao konkurirati najnovijem Appleovom iPhoneu, prekinuta je početkom tjedna zbog sigurnosnih problema, manje od dva mjeseca nakon lansiranja na tržište, piše Hina.

Južnokorejski tehnološki div priopćio je u petak kako očekuje udarac na dobit u visini oko 3.000 milijardi wona tijekom sljedeća dva tromjesečja, odnosno oko 2.000 milijardi wona u razdoblju od listopada do prosinca, te oko 1.000 milijardi wona (900 milijuna dolara) u prvom  tromjesečju 2017.

Kako bi nadoknadio gubitak prihoda, Samsung je najavio proširivanje prodaje uređaja, kao što su Galaxy S7 i S7 edge, te "značajne promjene" u svojim procesima osiguranja kvalitete radi poboljšanja sigurnosti proizvoda.

Investitori i analitičari tvrde da se ne mogu isključiti veći gubici zbog jednog od najspektakularnijih promašaja u tehnološkoj industriji.

Šteta za ugled i dalje je velika nepoznanica i potencijalno je štetnija od troškova opoziva na tržištu na kojem konkurenti spremno čekaju uskočiti na bilo kakav znak slabosti.

"Utjecaj na prodaju drugim modela ostaje nejasan. Kraj skupog modela naštetit će brendu Samsunga i utjecati na  potražnju za njegovim drugim modelima. Teško je mjeriti  takav utjecaj", kaže Kim Sung-soo, fond menadžer iz tvrtke LS Asset Management.

Samsung je u drugom tromjesečju ostvario zaradu od 7,2 milijarde dolara, pri čemu je dobit od mobilnog poslovanja porasla za 57 posto.

Cijena dionica Samsunga pala je od početka tjedna oko 8 posto, što znači da je tržišna vrijednost južnokorejskog diva pala za gotovo 20 milijardi dolara. Jutros je, pak, cijena dionice te tvrtke na južnokorejskoj burzi porasla 0,6 posto.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close