Povreda drugih patentnih prava

Samsung Appleu mora platiti 539 milijuna dolara za kopiranje dizajna

Ako ste mislili da je ova trakavica sada završila, varate se.
Sci-Tech / Flash | 25. 05. 2018. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Davne 2010. godine u svijetu mobilnih telefona Android je zauzimao manji tržišni udio od Appleovog iOS-a, no živi su bili i Symbian i WebOS.

Te godine je i Samsung lansirao svoj prvi Galaxy S, koji je za oko zapeo Appleu, podsjećajući ga na jedan svoj proizvod. Tada smo po prvi puta u ovoj branši mogli čuti za patentiranje dizajna, jer je Apple, eto, patentirao dizajn prvog iPhonea, kojeg je Samsung par godina kasnije očito kopirao. Radilo se o radijusima zaobljenja kutova, ali i drugim dijelovima kućišta, no Samsung je išao toliko daleko, da je kopirao čak i elemente sučelja.

Ubrzo nakon toga, Apple je na mnogim sudovima tužio Samsung i tražio obustavu prodaje određenih Samsungovih smartfona, ali i odštetu od jedne milijarde dolara. Zabrana prodaje, naravno, nije imala smisla jer je predmetne smartfone u međuvremenu pregazilo vrijeme, no odštetni zahtjev je ostao. Parnicu je uspio dobiti na američkom sudu koji je odredio plaćanje odštete, piše Mob.hr.

Samsung se na ovu presudu, naravno, žalio, nakon čega se sudska trakavica rastegla punih sedam godina. Iako se dio presude o kopiranju, odnosno kršenju patenata nije mogao pobiti, Samsung je tražio smanjenje odštete, da bi 2013. godine sud na temelju ostvarenog profita od prodanih uređaja zahvaćenim kršenjem patentnih prava izračunao da odšteta treba iznositi 548 milijuna dolara.

Samsung je od ove cifre 2015. godine platio samo 399 milijuna, dok je plaćanje ostatka od 149 milijuna odgođeno do novog suđenja u 2018. godini, koje je sada upravo završilo. Dakle, Samsung sada mora platiti razliku.

Bez obzira na presudu, Samsungovi odvjetnici su smatrali da je ukupna naknada od 28 milijuna dolara dovoljna, no sud za njihove razloge nije imao sluha i dosudio plaćanje odštete od 539 milijuna dolara, dakle otprilike pola iznosa koji je Apple 2011. godine tražio.

Ako ste mislili da je ova trakavica sada završila, varate se. Obje strane imaju pravo na žalbu, no za sada se nijedna nije izjasnila koji će joj biti sljedeći koraci.

Kopirati
Drag cursor here to close