Neprihvatljivi

SAD se protiv virusa zike bori pesticidima koji su zabranjeni u Europi

Sci-Tech / Flash | 02. 09. 2016. u 07:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkad se zika virus jučer po prvi put pojavio u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, u naselju Wynwood u Miamiju avioni posipaju “naled (dibrom)”, opasni pesticid koji se koristi samo u krajnjoj nuždi. Zasad se čini da je akcija uspješna, s obzirom da je uništeno barem 90 posto komaraca, izvještava Reuters.

Pojava zika virusa na Floridi je usmjerila pažnju na limitiranost sredstava za kontrolu komaraca u SAD-u.

Larvicidi relativno sigurno smanjuju populacije komaraca, ali samo dvije vrste pesticida su dozvoljene u borbi protiv odraslih jedinki i obje imaju svoje nedostatke.

Organofosfati, kao što je naled, su efektni. Ali postoje stroge kontrole da bi se umanjili rizici. Piretroidi su sigurniji za korištenje, ali se toliko često upotrebljavaju da su komarci na mnogim područjima postali imuni na njih.

Izbijanje epidemije je demonstriralo nedostatke u arsenalu za kontrolu komaraca. Broj kompanija koje proizvode pesticide za primjenu u većim epidemijama je mali.

Naled, koji se koristi u naselju Wynwood, je zabranjen u Europi, gdje se rizik njegovog korištenja smatra neprihvatljivim.

Najmanje 49 slučajeva infekcije virusom zika je otkriveno na Floridi, uglavnom u naseljima Wynwood i Miami Beach. Većina zaraženih ima blage simptome ili ih nema uopće.

Kopirati
Drag cursor here to close