Detalji istrage

Ruski hakeri putem mobitela krali novac od klijenata domaće banke

Sci-Tech / Flash | 22. 05. 2017. u 17:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski hakeri su malicioznim softverom zarazili Android operativne sustave na mobitelima kako bi krali od klijenata ruske banke, a planirali su napasti i europske financijere, prije nego su uhićen, objavio je Reuters pozivajući se na izvore iz istrage.

Upad je rezultirao krađom relativno malog iznosa novca od oko 892.000 dolara, ali su, kako tvrdi Reuters, hakeri nabavili sofisticirani program kako bi napali klijente banaka u Francuskoj i još nekoliko zapadnih zemalja.

Ruske veze s računalnim kriminalom su pod lupom nakon što su američki obavještajci ustvrdili da su ruski hakeri pokušali pomoći predsjedniku SAD Donaldu Trumpu hakirajući servere Demokratske stranke.

Kremlj je u više navrata to negirao. Uhićeni hakeri su varali klijente ruske banke tako što bi od njih tražili da preuzmu lažne aplikacije za mobilno bankarstvo ili do žrtava dolazili putem pornografskih stranica, tvrdi se u izvještaju kompanije koja radi za rusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Uhićeno je 16 hakera prošle godine, a otkriveno je da su zarazili više od milijun pametnih telefona u Rusiji, oko 3.500 svaki dan.

Kopirati
Drag cursor here to close