Problem komunikacije

Ruske tajne službe protiv Telegrama

Sci-Tech / Flash | 27. 06. 2017. u 12:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska državna sigurnosna agencija FSB prozvala je ruski servis za trenutačnu razmjenu poruka Telegram. U FSB-u ističu kako se radi o servisu koji teroristima omogućuje nesmetanu komunikaciju zahvaljujući implementaciji napredne kriptografske zaštite.

Kao primjer "opasnosti" Telegrama ističe se slučaj terorističkog napada u podzemnoj željeznici u Sankt Petersburgu 3. travnja ove godine kada je smrtno stradalo 15 osoba. Bombaš samoubojica je isplanirao napad sa svojim suradnicima koristeći upravo Telegram.

Također, ističe se kako je Telegram prvi izbor terorista koji djeluju u Rusiji kada se radi o aplikacijama za trenutačno slanje poruka, piše Bug.hr.

Federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor je pak upozorila Telegram da će blokirati njegov rad ukoliko se ne ispune određeni zahtjevi kao što je pohrana sve ostvarene komunikacije preko servisa, ostvarenje uvjeta za trenutačno dekriptiranje poruka na zahtjev ruskih vlasti i registracija Telegrama kao servisa za "širenje informacija".

Telegram uporno odbija učiniti sve navedeno, a stigla je i reakcija na tvrdnje iz FSB-a. Osnivač Telegrama Pavel Durov tako ističe "ako se želite obraniti od terorizma zabranama morat ćete blokirati čitav Internet".

Kopirati
Drag cursor here to close