Zakoni

Rusija prijeti Facebooku, Twitteru i Googleu

Sci-Tech / Flash | 20. 05. 2015. u 12:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ruske Federalne službe za nadzor u oblasti veze, informacijskih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor), Aleksandar Žarov zatražio je od Facebooka, Twittera i Googlea da poštuju zahtjeve ruskog zakonodavstva.

Žarov je podsjetio kako se mogu suočiti sa sankcijama ako nastave "nezakonite radnje" u Rusiji. Radi se o kazni i blokiranju stranica s protupravnim informacijama, prenio je Tanjug.

Ranije je zamjenik šefa Roskomnadzora Maksim Ksenzov u svom dopisu Googleu, Facebooku i Twitteru ukazao da te kompanije ne poštuju zahtjeve ruskog zakona o blogerima (kako se obično nazivaju izmjene i dopune zakona o informacijama, informacijskim tehnologijama i zaštiti informacija).

Te kompanije nisu dostavile tražene podatke o dnevnoj posjećenosti njihovih stranica, kao ni podatke koji omogućavaju da se identificiraju vlasnici naloga koje dnevno posjeti više od 3.000 ljudi.

U svojim dopisima Ksenzov je također ukazivao da, ako kompanije ne uklone sa svojih stranica "informacije koje sadrže pozive na masovne nerede i sudjelovanje u ekstremističkim aktivnostima" i sudjelovanje u nedozvoljenim javnim događajima, Roskomnadzor će biti prinuđen "ograničiti pristup informacijskim resursima na kojima su postavljene takve informacije".

Služba je više puta obavještavala tri firme o prisustvu takvih informacija na njihovim stranicama.

Kopirati
Drag cursor here to close