Čeka se potpis

Rusija namjerava zabraniti prodaju uređaja bez instaliranog domaćeg softvera

Potpuni popis elektroničkih uređaja koji moraju imati unaprijed instalirani ruski softver još nije objavljen, ali Kremlj je najavio kako će objaviti cijeli popis.
Sci-Tech / Flash | 27. 11. 2019. u 21:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je usvojila novi zakon kojim se zabranjuje prodaja uvezenih „složenih elektroničkih“ uređaja, osim ako u njima nije unaprijed instaliran softver ruske izrade, objavio je NewEurope.

Zakon je usvojen u studenome u Državnoj dumi, donjem domu ruskog parlamenta, te se mora usvojiti u Vijeću Federacije, gornjem domu, nakon čega ga još treba odobriti predsjednik Vladimir Putin prije nego što postane zakon.

Potpuni popis elektroničkih uređaja koji moraju imati unaprijed instalirani ruski softver još nije objavljen, ali Kremlj je najavio kako će objaviti cijeli popis. Očekuje se da na njemu budu pametni telefoni, računala, pametni televizori, piše Bug.hr.

Naime, ruski zakonodavci u obrazloženju predloženog zakona tvrde da su aplikacije domaće proizvodnje pogodnije za ruske građane, jer će biti unaprijed programirana za rad koristeći ćirilicu, a ne latinicu. To, navodi se u obrazloženju, omogućava ruskim govornicima da koriste softver za koji su potrebna dodatna preuzimanja za prevođenje nekih aplikacija s engleskog na ruski.

Pristalice predloženog zakona kažu da on pomaže promociji ruskih aplikacija na tehnološkom tržištu. Tvrtke koje se ne pridržavaju ovih preporuka novčano će biti kažnjene do 2.900 eura.

“Kad kupujemo elektroničke uređaje, oni već imaju pojedinačne aplikacije, uglavnom zapadnjačke, koje su unaprijed instalirane na njih”, navodi se u obrazloženju te dodaje “Prirodno, kad ih osoba vidi … ona bi mogli pomisliti da nema domaćih alternativa. A ako ćemo uz unaprijed instalirane aplikacije nuditi i ruske tada će korisnici imati pravo izbora'', piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close