Model unaprjeđenja

Rumunjska i Bugarska od BiH preuzele model mentalnog zdravlja

Sci-Tech / Flash | 28. 06. 2016. u 19:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je prvi dan 37. plenarnog sastanka Zdravstvene mreže Jugoistočne Europe koji se održava u Sarajevu, a na kojem sudjeluju predstavnici zemalja članica Mreže. Naglašena je važnost regionalne suradnje, a sastanak je ujedno i priprema za 4. ministarski forum najavljen za studeni.
Regionalna suradnja je prioritet kada je riječ o javnom zdravstvu. Pokazali su to i brojni izazovi, poručuju sudionici sastanka. Ističu, samo zahvaljujući dobroj koordinaciji spriječene su veće katastrofe.

''Posebno je to bilo vidljivo u poplavama 2014. godine kada je postalo vidljivo da je dobra koordinacija potrebna svima nama i gdje smo preduhitrili moguće probleme'', rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravstva RS-a.

''Dvije države, Rumunjska i Bugarska, trebale su na svom europskom putu model i unapređenja mentalnog zdravlja, i uzele su ga od BiH. To pokazuje koja je važnost Zdravstvene mreže koja sada primjenjuje taj model'', ističe Victor Oczavsky, predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Krajem mjeseca završava predsjedavanje naše zemlje Zdravstvenom mrežom Jugoistočne Europe. Bila je ovo prilika za ocjenu rezultata šestomjesečnog rada, ali i definiranje novih planova. Njih će bh. vlasti službeno predstaviti početkom studenog na ministarskom forumu u Moldaviji.

''Treba pristupiti izboru tajništva Zdravstvene mreže Jugoistočne Europe, vi znate da je sjedište u Skopju i BiH želi biti partner i u tim segmentima'', kazao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

Sudionici sastanka posebno značajnim ocijenili su dogovore o strateškim dokumentima, koji sadrže rješenja za prioritetne probleme u oblasti zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close