(Bes)korisna tehnologija

Restoran dao otkaz robotima koji su trebali zamijeniti ljude

Sci-Tech / Flash | 14. 04. 2016. u 06:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve češće čitamo o tome kako će u budućnosti veliki broj poslova, umjesto ljudi, obavljati roboti te neki smatraju kako bi to moglo dovesti do prave katastrofe jer će porasti nezaposlenost i siromaštvo.

Umjesto ljudi, taksijima, autobusima i kamionima tako će upravljati računala, roboti bi nas trebali dočekivati na recepcijama hotela, posluživati nas u restoranima itd.

Ipak, ako ćemo suditi po nedavnom slučaju iz Kine, trebat će proći još dosta vremena do takvog scenarija u kojem će roboti u restoranima primati narudžbe i donositi nam hranu i piće.

Naime, jedan je lanac restorana u Kini u tri restorana odlučio zamijeniti konobare s robotima, a iako je gazda mislio kako će na ovaj način uštedjeti na troškovima, na kraju je morao zatvoriti dva restorana, a u trećem je ''otpustio'' sve robote osim jednog i ponovno zaposlio ljude, piše Zimo.co.

Roboti su se pokazali totalno nekorisni – nisu mogli nositi hranu niti primati narudžbe, a veliki problem je bio što su se stalno kvarili. Na kraju se pokazalo da je jeftinije zaposliti ljude u ovim restoranima nego kupiti robote po cijeni od sedam tisuća dolara po komadu i onda ih stalno popravljati.

Ipak, s obzirom na veliki razvoj robotike i umjetne inteligencije, u nekoj daljoj budućnosti ipak možemo očekivati da će nas u restoranima posluživati roboti, a za desetak ili dvadesetak godina možda čak nećemo niti moći razlikovati humanoidne robote od ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close