Na pragu katastrofe

Slijede promjena u klimi neslućenih razmjera: Rekordna vrijednost CO2 u atmosferi

Dr. Oksana Tarasova kaže kako je ovo najveći porast u 30 godina koliko postoje mjerenja.
Sci-Tech / Flash | 30. 10. 2017. u 11:59 Fena
Kopirati

Koncentracija ugljikovog dioksida (CO2) u Zemljinoj atmosferi je povećana i prošle godine je zabilježena njena rekordna vrijednost, priopćila je Svjetska metereološka organizacija (WMO), javlja BBC.

Prošle godine rast koncentracije je bio za 50 posto viši nego što je bio prosječan rast proteklih 10 godina. Istraživači kažu da je kombinacija ljudskog djelovanja i meteorološkog fenomena El Niño dovela do nivoa CO2 kakav nije viđen u posljednjih 800.000 godina. Mjerenja su obavljena u 51 državi, a znanstvenici kažu kako ovo potvrđuje da ciljevi smanjenja globalne temperature neće biti dostižni.

''Ovo je najveći porast koji smo vidjeli u 30 godina koliko postoji ova mreža mjerenja'', rekla je dr. Oksana Tarasova, šefica programa za atmosferu u WMO.

Emisije opasnih plinova iz ljudskih izvora su umanjene posljednjih godina, ali u posljednjih 70 godina koncentracija CO2 je skoro 100 puta veća nego što je bila na kraju ledenog doba.

''Brz porast nivoa CO2 i drugih plinova može dovesti do nepredviđenih promjena u klimi koje bi vodile ekološkim i ekonomskim poremećajima'', navedeno je u izvještaju.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati