Prosvjetni inspektor kaže

Razrednici ne smiju od djece tražiti novac za ''odštetu u školi''

Sci-Tech / Flash | 06. 09. 2016. u 07:38 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osnovna škola ne smije vršiti naplatu novčanih sredstava od učenika po osnovu solidarnog plaćanja učinjene štete u školi, upisnine, te za usluge djelatnosti odgoja i obrazovanja u školi'', rekao je županijski prosvjetni inspektor Senad Omerika, na zahtjev roditelja iz udruge Naša djeca.

Naime, Udruga roditelja Naša djeca poslala je Ministarstvu obrazovanja HNŽ-a obavijest u kojem upozorava na pojavu nasilja koja se provodi u školama na području HNŽ-a.

Prema navodima Udruge Naša djeca 2014., radi se o iznuđivanju novca na ime trošarina u školama koje vrše razrednici nad učenicima.

Ukoliko se dogodi da djeca odbiju izvršiti takva plaćanja prijeti im se uskraćivanjem dokumenata o završenom školovanju, što je, piše Udruga, ''zloupotreba moći koja se ispoljava prijetnjama''.

Na upozorenje udruge županijski prosvjetni inspektor je rekao kako se ne smije vršiti bilo kakva naplata u školama.

Po zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju, propisano je da je obrazovanje obvezno za svu djecu.

''Obvezno obrazovanje je besplatno. Besplatno osnovno obrazovanje osigurava se svoj djeci. Navedeno spada u domen ljudskih pava i osnovnih sloboda, a što je zagarantirano Ustavom Federacije Bosne Hercegovine. Prema tome, osnovna škola ne smije vršiti naplatu novčanih sredstava od učenika po osnovu solidarnog plaćanja učinjene štete u školi, upisnine, za usluge djelatnosti odgoja i obrazovanja u školi i slično'', naveo je Omerika.

U odgovoru inspektora navodi se da se radi zadovoljavanja određenih potreba učenika osnivač škole može tražiti od učenika, odnosno njegovog roditelja ili staratelja participaciju dijela troškova školarine i naknade učinjene štete u skladu s aktom koji donosi škola uz suglasnost Ministarstva.

''Prosvjetna inspekcija kroz opće nadzore u osnovnim i srednjim školama, između ostalog., kontrolira i sve vrste eventualnih naplata od učenika. U svim slučajevima gdje je Prosvjetna inspekcija utvrdila bilo kakvu vrstu naplate u osnovnim Školama istu je rješenjem zabranila, dok je kod srednjih škola eventualne odluke školskih odbora o eventualnim naplatama tražila suglasnost resornog Ministarstva i očitovala se u skladu s tim'', napisao je županijski inspektor, pozivajući Udrugu da se, ukoliko imaju bilo kakva saznanja o navedenim nepravilnostima, obrati resorom Ministarstvu, odnosno Prosvjetnoj inspekciji.

Prosvjetna inspekcija je u svim školama na području HNŽ-a, u kojima je radila opći nadzor izvršila i kontrolu primjene Protokola o postupanju u slučaju nasilja u Školama HNŽ-a, navodi Omerika.

''Brojni slučajevi maloljetničkog nasilja su riješeni upravo zahvaljujući navedenom Protokolu. Također Vas obavještavam i o tome da je prema članu 17. navedenog Protokola propisano da osnovne i srednje škole radi provođenja postupka zaštite djece osnivaju Školski koordinacijski tim. Pored direktora pedagoga i psihologa škole u Školski koordinacijski tim su uključeni i zaposlenici škole kao i roditelji učenika. Radna grupa o primjeni Protokola je imenovana 24. prosinca 2015. godine od strane gradonačelnika Grada Mostara na sastanku koji je održan na temu ''Sigurnosna situacija u Gradu Mostaru sa osvrtom na maloljetničku delikvenciju'', i ona je odgovora osnivaču'', navedeno je u priopćenju, gdje se ističe kako je Ministarstvo znanosti, kulture i sporta HNŽ-a u cilju unaprjeđenja zaštite i sigurnosti učenika u potpunosti otvoreno za svaki vid suradnje kako sa radnom grupom tako i s Udrugom roditelja Naša djeca.

Kopirati
Drag cursor here to close