i govor mržnje

RAK: Mediji moraju izbjegavati ratnohuškačku retoriku

Sci-Tech / Flash | 22. 09. 2016. u 13:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) je na današnjoj redovnoj sjednici usvojilo projekciju proračuna Agencije za 2017., kao i Pravilo o izmjenama Pravila o planu brojeva za telefonske usluge u Bosni i Hercegovini i Pravilo o izmjenama i dopuni Pravila o upravljanju planom brojeva za telefonske usluge u Bosni i Hercegovini.

Usvojene izmjene i dopune ovih pravila, između ostalog, odnose se na povećanje numeričkog kapaciteta geografskih telefonskih brojeva s područnim kodom 033. Novim pravilom područni kod 033 se neće mijenjati, ali će se za obavljanje govorne usluge birati pozivni broj i unutar vlastite mreže.

Usvajanje Pravila za distribuciju audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija odgođeno je za narednu tematsku sjednicu Vijeća, nakon dodatne analize tržišta i konzultacija s relevantnim nositeljima dozvola. Očekuje se da bi to pravilo trebalo biti usvojeno tijekom listopada tekuće godine.

U skladu sa Zakonom o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH Vijeće je započelo proceduru u vezi s imenovanjem članova Upravnog odbora BHRT-a, kojima ističe mandat 10. prosinca 2016. Na objavljeni natječaj je pristiglo 20 prijava, a Vijeće je formuliralo internu komisiju koja će obaviti intervjue, formirati rang listu kandidata, i u zakonskim rokovima proslijediti je u Parlamentarnu skupštinu BiH na imenovanje.

Vijeće je ponovo konstatiralo da, i pored činjenice da je Agencija dodijelila dozvole Javnom RTV sustavu i javnim RTV servisima koja vrijedi od 1. ožujka 2016., digitalno emitiranje još nije počelo. Vijeće je podržalo Agenciju u daljim nastojanjima da provodi zadatke iz nadležnosti kako bi proces digitalizacije zaživio.

S tim u vezi, Vijeće je također prihvatilo Informaciju o provođenju javnih konzultacija na nacrt Odluke o načinu korištenja Multipleksa A (MUX A), koja treba omogućiti stvaranje neophodnih preduvjeta za ulazak ostalih TV stanica u BiH u slobodne kapacitete tog Multipleksa.

Također, Vijeće je prihvatilo informaciju o provedenoj analizi o slobodnim frekvencijskim resursima za zemaljsko radio emitiranje i konstatiralo da postoje mogućnosti za pokretanje javnog poziva za dodjelu slobodnih frekvencijskih resursa za zemaljsko radio emitiranje.

Vijeće je ovlastilo Agenciju da otpočne neophodne pripreme za objavu i realizaciju javnog poziva, a predstavnici radijske industrije, kao i druge zainteresirane strane, bit će blagovremeno obaviješteni o daljim aktivnostima i detaljima.

Vijeće je prihvatilo informaciju o Politici sektora telekomunikacija, kao ključnog strateškog dokumenta za razvoj tržišta telekomunikacija i konstatiralo da su rad Agencije i razvoj tržišta otežani iz razloga što postojeća Politika predviđa aktivnosti do 2012. Vijeće Agencije izrazilo je uvjerenje da će Vijeće ministara BiH usvojiti novu Politiku (2017.-2021.) u što skorije vrijeme, kako bi se i BiH svrstala u red zemalja u okruženju koje slijede trendove u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija i usluga. Sa svoje strane, Agencija će dati puni doprinos kako bi se omogućilo što brže donošenje ovog strateškog dokumenta.

Vijeće je prihvatilo i informaciju o analizama tržišta: 15/2003 (veleprodajno tržište pristupa i započinjanje poziva iz javnih mobilnih telefonskih mreža) i tržišta 7 (tržište terminacije poziva u mobilnim mrežama-veleprodajni nivo). Te informacije bit će objavljene na internet stranici Agencije.

Vijeće je na današnjoj sjednici snažno naglasilo obvezu dosljednog poštovanja medijskih kodeksa i obvezujućeg izbjegavanja govora mržnje i neodgovorne ratnohuškačke retorike u programskim sadržajima emitera u BiH.

Od medija se očekuje da prepoznaju vrste izjava koje bi, ukoliko se prezentiraju emotivno i bez pažljivog razmatranja mogućeg utjecaja na publiku, mogle potaknuti nasilje, ohrabriti netoleranciju i mržnju i ugroziti živote građana BiH. Takve izjave moraju biti prenesene na način da budu iznesene osnovne činjenice, ali uz osiguravanje dodatnog činjeničnog konteksta i prihvaćanja tona koji minimizira emitirani naboj, provokativne izjave ili optužbe, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close