Najnovija istraživanja

Rak će se uskoro početi liječiti komadima zlata

Sci-Tech / Flash | 08. 08. 2017. u 05:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maleni komadi zlata mogu se koristiti u borbi protiv raka, pokazala su najnovija istraživanja.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu završili su studiju koja pokazuje da ovaj metal povećava efekt lijekova koji se koriste u borbi protiv kancerogenih stanica.

Metoda još nije testirana na ljudima, no iz znanstvenog tima se nadaju da će uskoro početi pomagati pacijentima koji prolaze kemoterapije, navode 24sata.hr.

Zlato je kemijski element koji ima sposobnost kataliziranja. Znanstvenici su otkrili da zlato, u ovakvim slučajevima, može biti katalizator bez ikakvih popratnih oštećenja.

''Otkrili smo nove značajke zlata koje sugeriraju da se ovaj metal može koristiti kako bi otpuštao lijekove u tumorima poprilično sigurno. Još je puno posla za napraviti prije nego što metodu budemo mogli predstaviti pacijentima, ali je ova studija svejedno veliki korak naprijed. Vjerujemo da će se u budućnosti miniuređaj s istim značajkama moći umetati u tijela te da će tako moći direktno u tumorima aktivirati kemoterapiju i omogućiti bolje očuvanje zdravih organa'', kazao je dr. Asier Unciti-Broceta sa Sveučilišta u Edinburghu.

Metoda je dosad isprobana na zebrastim ribama i pokazala se uspješnom. Sljedeći je korak vidjeti je li metoda sigurna i za ljude te koji su njezini kratkoročni, a koji dugoročni efekti, piše Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close