Dijalogom do mira

Radionice u Mostaru: Prevazilaženje manipulacija u procesu pomirenja

Sci-Tech / Flash | 19. 02. 2017. u 14:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom ovog vikenda klub za rekreaciju mladih i invalida 'Masa' Mostar organizirao je radionice 'Kako prevazići manipulacije u procesu pomirenja?'. Radionice su se održale u prostorijama Centra za kulturu Mostar.

Sudionici radionica su razgovarali o problemu PTSP-a u društvu, prevazilaženju prepreka kroz dijalog, pomirenju mladih i ostalih stanovnika BiH, problemima širenja mržnje kroz sportska natjecanja, putem društvenih mreža, komentara putem online medija i slično.

Jedan od zaključaka je da bi radionica sličnih ovoj trebalo biti više, kako bi se brže i kvalitetnije došlo do mira, odnosno kako se 'obični' narod ne bi trebao podvrgavati političkim igrama.

Radionice su sudionicima omogućile kreiranje zajedničkih pozitivnih životnih iskustava, te stjecanje znanja i vještina koje će doprinijeti procesu pomirenja u dvije zajednice - Mostaru i Nevesinju.

Radionice su bile organizirane u okviru projekta 'Dijalogom do mira', čiji je glavni cilj pružanje podrške izgradnji međusobnog povjerenja i pomirenja - kroz razbijanje stereotipa o multietničnoj suradnji/prijateljstvu kao izuzetku ili fenomenu, te kroz pomoć mladima da se riješe negativnih stereotipa i razumiju zajedničke interese građana različitog porijekla.

Osim toga promovirane su dobre prakse i iskustva u savladavanju socijalnih konflikata među pripadnicima različitih naroda i grupa građana, te kroz kreiranje prostora za susret i dijalog među njima.

Projekat 'Dijalogom do mira' je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost kojeg implementira Catholic relief Services u suradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close