Zaštita

'Psihološka prva pomoć' ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Sci-Tech / Flash | 09. 10. 2016. u 10:11 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Svjetski dana mentalnog zdravlja (10. listopad) Ministarstvo civilnih poslova BiH organizirat će u Sarajevu okrugli sto, a tema ovogodišnjeg obilježavanja je "Psihološka prva pomoć".

Taj dan pruža priliku za sve sudionike koji se bave pitanjima mentalnog zdravlja da govore o svom radu i što još treba učiniti da bi zaštita mentalnog zdravlja postala realnost.

Traumatska iskustva u značajnoj mjeri narušavaju osjećaj sigurnosti pa čak i kod djece. Psihološke krizne intervencije se odnose na metode koje se koriste da bi se pružila trenutna i kratkotrajna pomoć pojedincima koji su proživjeli događaj koji je prouzrokovao emocionalne, kognitivne, tjelesne i ponašajne probleme. To se obično odnosi na životno-prijeteće situacije, poput prirodnih nesreća (potresi, poplave), ubojstava, seksualnih napada, različitih bolesti, smrti bliske osobe…. u kojima pojedinac osjeća da je izgubio sposobnost suočavanja sa stresom - navodi se.

Cilj kriznih intervencija je pomoći ljudima da se lakše nose s traumatskim događajem te da taj isti događaj integriraju u svoje životno iskustvo da bi mogli nastaviti s normalnim životom.

Osobama se pomaže da vrate osjećaj kontrole nad vlastitim životom te se na taj način reducira osjećaj bespomoćnosti. Osvještava se i težina onoga što se dogodilo te se radi na priznavanju toga sebi i drugima.

„I ove godine tema je odabrana da bi se pokazali načini za ostvarivanje dostojanstva u svim aspektima mentalnog zdravlja“ priopćeno je iz Ministarstva.

Svjetski dan mentalnog zdravlja (10. listopad) obilježava se od 1992. godine na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) s ciljem podizanja svijesti o pitanjima mentalnog zdravlja širom svijeta i mobilizacije napora u podršci mentalnog zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close