Štrajk upozorenja

Prosvjetari spremni na razgovore, ali ....

Sci-Tech / Flash | 19. 12. 2015. u 00:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjetni radnici iz Federacije BiH (FBiH) održali su u petak polusatni generalni štrajk upozorenja, jer sa vladama županija i FBiH nisu počeli pregovori o granskim kolektivnim ugovorima za oblast obrazovanja.

Izuzetak je Kanton Sarajevo, gdje su pregovori počeli danas, ali su prosvjetni radnici štrajkovali u znak solidarnosti. Sindikati prosvjetnih radnika traže početak pregovora o usklađivanju kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje sa novim Zakonom o radu.

Osim toga, zahtijevaju i da Vlada FBiH produži primjenu kolektivnog ugovora za još 90 dana, ukoliko do pomenutog usklađivanja ne dođe u roku od 120 dana od stupanja na snagu Zakona o radu.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH Dževad Hadžić naglasio je da su sindikati obrazovanja izvršili sve pripreme za početak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima, ali da su se vlade na to oglušile.

"Upravo danas ističe rok da kolektivni ugovori budu usuglašeni sa Zakonom o radu FBiH. Ukoliko se ovako nastavi, ovo će biti samo naša prva akcija. Uslijedit će prosvjedi, a moguće i generalni štrajk", upozorio je Hadžić, prenosi Srna.

Jedan od razloga štrajka upozorenja 22.000 prosvjetara i iskazivanja nezadovoljstva jeste i umanjenje osnovice za obračun plaća prosvjetnim radnicima Unsko-sanske županije sa 315 na 305 KM.

"Vlada Unsko-sanske županije umanjila je osnovicu jednostrano, bez socijalnog dijaloga, i još retroaktivno, pa umanjenje obuhvaća i plaće od listopada", rekao je Hadžić. On je napomenuo da se umanjenje odnosi i na prosinačke plaće, te za cijelu narednu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close