Ministar Opsenica

Prosjek HNŽ-a: Više medicinskih sestara nego u Njemačkoj

Sci-Tech / Flash | 18. 10. 2016. u 12:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prosjek medicinskih sestara u ovoj županiji 11 posto veći od prosjeka u EU, a medicinskog kadra 12 posto nego što je u EU. Ovoliki broj zdravstvenih djelatnika u ovoj županiji je najviše po glavi stanovnika, odnosno po glavi osiguranika u FBiH'', rekao je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ dr. sc. Goran Opsenica.

Uspoređujući se s Njemačkom ministar je rekao kako bi ova županija trebala imati manje 316 zaposlenika u zdravstvu.

Popunjenost bolnica

''U našoj županiji je doktora medicine 664, po kriterijima 716 potrebnih što na 100 tisuća naših stanovnika iznosi 296, a to znači da je naš prosjek za samo 7,5 manji od prosjeka EU'', objašnjava ministar.

Kad je u pitanju popunjenost bolnica ministar je iznio podatak o ''zauzetosti posteljnog fonda u bolnicama'' da je u Općoj bolnici Konjic preko 35,7 posto, RB Safet Mujić Mostar preko 48,6 posto, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar do 68,1.

Rad privatnik ustanova će izaći na vidjelo

Ministar se osvrnuo na rad privatnih medicinskih ustanova i ordinacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Rekao je kako će napraviti registar privatnih legalnih medicinskih ustanova. Rekao je kako su sve privatne ustanove upozorili na način na koji mogu funkcionirati.

''Poliklinika po zakonu mora imati dva liječnika specijalista u punom radnom odnosu. Imate poliklinike koje nemaju niti jednog. Do konca ovog mjeseca imat ćemo popis svih. Onog trena kad to uradimo ministarstvo će objaviti popis svih zdravstvenih djelatnika, ustanova i ordinacija koji rade legalno'', rekao je Opsenica.

Također je dodao da odlaskom u nelegalne zdravstvene institucije pacijenti podržavaju rad ''na crno''.

Kopirati
Drag cursor here to close