JAXA

Propao japanski pokušaj skupljanja smeća u svemiru

Sci-Tech / Flash | 08. 02. 2017. u 08:43 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanska svemirska agencija (JAXA) je koncem siječnja uspješno lansirala letjelicu Kounotori 6. Njena misija je bila opskrbiti Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) s 4,5 tona potrepština. No, nakon toga se letjelica trebala otisnuti od postaje i pokušati pokusno prikupljanje svemirskog smeća, kojeg je sve više u orbiti i predstavlja pravu opasnost. Drugi dio misije je potpuno propao zbog tehničke greške

Kounotori 6 (HTV-6) je trebala testirati mogućnost rješavanja problema svemirskog smeća magnetiziranim kablom, dužine čak 700 metara. Znanstvenici već duže vrijeme istražuju ideju spajanja dugačkih magnetiziranih kablova na mrtve satelite. Kablovi bi stvarali električno polje u svom prolasku kroz Zemljino magnetno polje i privlačili svemirsko smeće. Cijela ideja zapravo se temelji na usporavanju što je više moguće komada smeća u orbiti, a nakon što izgube brzinu polako bi krenuli prema Zemlji i bezopasno izgorjeli na svom putu.

Misija ipak nije prošla potpuno po planu. Nakon opskrbe ISS-a, letjelica Kounotori 6 je trebala razvući kabel te je pokus trebao početi. Ipak, mehanizam za razvlačenje je prestao funkcionirati, a iako su inženjeri danima pokušavali naći rješenje - sve je bilo uzalud. Kounotori 6 je nakon nekog vremena samostalno uronila u Zemljinu atmosferu i izgorjela, piše Tportal.

Kopirati
Drag cursor here to close