Lobiranje?

Profesori turskog jezika: Pokloni su znak zahvalnosti učenicima, zbog izbora turskog jezika

Sci-Tech / Flash | 15. 06. 2017. u 14:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktiv profesora/nastavnika turskog jezika koji djeluju u Bosni i Hercegovini priopćio je danas da u nastavnom planu i programu Federacije BiH ne postoji zabrana prezentiranja izbornih stranih jezika, a svi izborni jezici imaju pravo na prezentaciju da bi učenici i njihovi roditelji mogli izabrati ono što je najbolje za njih.

Kako su istaknuli u priopćenju, jezici koji žele uraditi promociju to mogu učiniti uz dozvolu ministarstva, a proglašavanje nastavnika turskog jezika krivim za promociju tog jezika smatraju neprimjerenim.

''Bratske općine u Turskoj, učenicima koji su kao izborni predmet izabrali turski jezik, u znak zahvalnosti šalju poklon ruksake i školski pribor. Misao da su ovim poklonima učenici i roditelji u BiH prevareni je uvreda za častan i velikodušan narod BiH'', naglašeno je u priopćenju.

Ističu i da Turska osigurava novac za renoviranje učionica da bi se poboljšala kvaliteta obrazovanja, osiguravajući suvremenu opremu što učenicima nudi bolje uvjete, a te učionice ne koriste samo učenici koji uče turski jezik nego svi učenici.

Pored toga, iz Aktiva nastavnika i profesora kažu da je u pitanju izborni predmet te je neosnovano tvrditi da neko nekoga prisiljava na takvo nešto.

''Slične aktivnosti i drugih izbornih predmeta imale bi višestruke koristi. Svaki naučeni jezik djeci pruža nove mogućnosti i prilike za bolju budućnost'', mišljenja su.

Stoga smatraju da učenicima i roditeljima treba dati mogućnost izbora turskog jezika te su zatražili poštovanje slobodnog izbora predmeta.

Vijeće roditelja KS-a nedavno je uputilo ministru obrazovanja Elviru Kazazoviću Inicijativu za utvrđivanje jedinstvenog načina izbora drugog stranog jezika u osnovnim školama KS. Navodno su se pojedini nastavnici i roditelji žalili da se prilikom prezentacija turskog jezika učenicima obećavaju darovi poput ruksaka, pernica, laptopa, ekskurzije i razmjene učenika, ukoliko odaberu taj jezik, što smatraju lobiranjem.

Kopirati
Drag cursor here to close