Internet prevara

Primamljiva ponuda vjerojatno nije prava

Ove je godine bilo i puno lažnih nagradnih igara u kojima su prevaranti tražili 'dobitnike' da im pošalju fotografiju svoje osobne iskaznice, jer jedino tako mogu 'preuzeti nagradu'.
Sci-Tech / Flash | 15. 10. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponudu o povoljnom kreditu 'Bank Atlantique' iz Francuske žena iz Ivanca dobila je na e-mail. Odgovorila im je da ga želi pa su joj poslali ugovor 'suda u Togu' koji je potpisala i vratila. Uplatila im je više tisuća kuna za troškove. Kad je shvatila da kredita nema, prevaru je prijavila policiji, piše 24sata.hr.

''Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prevara je neodgovaranje, ignoriranje i brisanje sumnjivih poruka. Savjetujemo redovito mijenjanje šifre i ažuriranje antivirusnih alata'', napominju iz varaždinske policije nakon ove nedavne prevare.

Nacionalni CERT, organizacije za očuvanje informacijske sigurnosti javnih informacijskih sustava na Internetu u Republici Hrvatskoj je u veljači ove godine pokrenula kampanju osvještavanja o važnosti odgovornog korištenja interneta – Veliki hrvatski naivci.

U listopadu se ove godine obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti.

Iz CERT-a ističu kako je prevara građana, uznemiravanja i neželjenih poruka sve više. Prošlih su godina bila 684 računalna incidenta, a ove godine u prvih devet mjeseci zabilježena su 804. Više od 80 poruka je bilo naziva 'hoax'. To su neistinite poruke i poslane su kako bi nekoga zastrašili ili dezinformirali. Na primjer, traže novac jer tvrde da su 'zarazili' računalo i doznali nečije podatke.

Ove je godine bilo i puno lažnih nagradnih igara u kojima su prevaranti tražili 'dobitnike' da im pošalju fotografiju svoje osobne iskaznice, jer jedino tako mogu 'preuzeti nagradu'.

''Uvijek se treba zapitati bi li nekome nepoznatome na cesti dali svoje podatke. Sigurno ne bi. Pa zašto to onda rade na internetu? Osim toga, mnogi nisu svjesni da sve što objave na internetu tamo ostaje trajno'', upozoravaju u CERT-u.

Zlonamjerni korisnici pokušavaju prevariti ostale kako bi dobili povjerljive ili osobne podatke, ukrali novac ili na uređaj pokušavaju poslati zlonamjerni sadržaj koji može biti i u datotekama koje smatramo da su sigurne, u dokumentima poput pdf-a, docx-a i sl., piše 24sata.hr.

''Kako bi se zaštitili, redovito treba ažurirati sve aplikacije koje dolaze u kontakt s tim datotekama koje preuzimamo. Tako će se na vrijeme ažurirati sigurnosne 'zakrpe' njihovih proizvođača'', napominju u CERT-u.

No za dio problema često su krivi sami korisnici kad brzopleto, u mailu nepoznatog pošiljatelja otvaraju poveznice koje mogu biti zlonamjerne.

Kopirati
Drag cursor here to close