Odbili imunizaciju

Prijave protiv roditelja zbog odbijanja cijepljenja

Prijave protiv 38 roditelja zbog odbijanja MMR cjepiva
Sci-Tech / Flash | 16. 02. 2018. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Zdravstvena inspekcija od početka ove godine podnijela je prijave protiv 38 roditelja u Crnoj Gori koji su odbili cijepiti djecu MMR cjepivom, a najviše ih je u Podgorici i Nikšiću, priopćila je Uprava za inspekcijske poslove.

Od početka ove godine u Crnoj Gori registrirano je šest osoba koje su zaražene ospicama od čega dvije odrasle osobe i četvoro djece, u Podgorici, Nikšiću i Kotoru.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, 52 posto djece koja su rođena 2016. godine i dalje nije primilo MMR cjepivo protiv ospica, zauški i rubeole, što ugrožava kolektivni imunitet među najmlađom populacijom, piše Srna.

"Od početka ove godine Zdravstvena inspekcija je podnijela 38 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili obaveznu imunizaciju svoje djece. U 2017. godini podnesen je 261 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili imunizaciju djece", ističu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Inspekcije objašnjavaju da se kontrole poduzimaju na osnovu prijava domova zdravlja, a najveći broj slučajeva odbijanja obavezne imunizacije djece zabilježen je u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Herceg Novom.

Predviđene kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti su od 100 do 2.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close