Compact disc

Preminuo jedan od tvoraca CD-a

U 98. godini života preminuo je Heitaro Nakajima, koji je na poziciji direktora audio odjela u Sonyju dao značajan doprinos razvoju Compact Disk medija
Sci-Tech / Flash | 15. 12. 2017. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 98. godini života preminuo je Heitaro Nakajima, jedna od osoba zaslužnih za razvitak optičkog medija Compact Disk, koji je poznatiji po svojoj kratici CD.

Nakon diplome inženjera elektronike stečene 1944. godine, Nakajima je u 50-im godinama prošlog stoljeća radio za japansku nacionalnu televiziju NHK i to kao direktor njihova odjela za akustična istraživanja. Od 1971. godine radi za tvrtku Sony kao direktor njihova audio odjela, gdje je počeo snažno zastupati razvoj novog optičkog medija Compact Diska nastalog na temeljima stare komercijalno neuspješne LaserDisc tehnologije.

Put prema skladištenju audio materijala na optičkom disku ostvaren je upravo zahvaljujući Nakajiminom timu koji je razvio digitalni PCM adaptor koji je omogućio snimanje digitalnog audio materijala u PCM formatu. Kako je na razvoju Compact Diska neovisno o Sonyju radila i tvrtka Philips, dvije tvrtke su se 1979. godine odlučile udružiti radi daljnjeg razvoja i buduće komercijalizacije toga medija, piše Bug.hr.

Da taj medij ima potencijala na tržištu, ponajviše su bili uvjereni upravo Nakajima i budući Sonyjev glavni izvršni direktor Norio Ohga. Godine 1982. pojavili su se prvi komercijalno dostupni Compact Disk mediji i reproduktori. Nakajima napušta Sony te 1984. godine postaje predsjednik tvrtke Aiwa Corporation, koju će 2002. godine preuzeti sam Sony.

Dobitnik je nagrade IEEE Masaru Ibuka Consumer Electronics nagrade za velika postignuća na području potrošačke elektronike te japanske Medalje časti s ružičastom vrpcom koju mu je japanska vlada dodijelila za doprinos razvoju Compact Diska.

Kopirati
Drag cursor here to close