Zbog interesa građana i pacijenata

Prekinut štrajk liječnika u HBŽ-u

Iako do pravomoćnosti prvostupanjske presude nisu obvezni prekinuti štrajk, štrajkački odbor je donio spomenutu odluku
Sci-Tech / Flash | 17. 11. 2017. u 16:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štrajkački odbor Sindikata liječnika Hercegbosanske županije (HBŽ) na današnjoj je sjednici, zbog interesa građana i pacijenata, donio Odluku da prekidaju obustavu rada do pravomoćne odluke Županijskog suda u Livnu, stoji u priopćenju Štrajkačkog odbora.

Iako do pravomoćnosti prvostupanjske presude nisu obvezni prekinuti štrajk, njihov odbor je donio spomenutu odluku. Štrajkački odbor smatra kako odgovornost za započeti štrajk liječnika u Hercegbosanskoj županiji od 13. studenog treba snositi Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih te županije.

Općinski je sud u Livnu 15. studenoga, prema zahtjevu resornog županijskog ministarstva, donio presudu kojom se zabranjuje Sindikatu liječnika HBŽ-a organiziranje i provođenje štrajka na području Županije koji je počeo 13. studenoga.

Kako se navodi u tom zahtjevu, a koje je uvažio Općinski sud, štrajk liječnika HBŽ-a je nelegalan, jer isti nije organiziran niti se provodi sukladno pozitivnim propisima.

Kao razlog stupanja u štrajk, iz Sindikata liječnika ove županije su naveli poboljšanje uvjeta rada, materijalni, socijalni i profesionalni položaj liječnika a i cijelog zdravstvenog sustava u županiji. Ističu kako stanje u zdravstvu HBŽ-a nije dobro što rezultira odlaskom liječnika u inozemstvo, preopterećenjem onih koji su ostali, povećanim brojem radnih sati, dežurstva... a sve u konačnici slabljenja ionako oslabljenog sustava zdravstvene zaštite njihovih pacijenata.

Kopirati
Drag cursor here to close