Stratolaunch

Predstavljen najveći svjetski zrakoplov

Sci-Tech / Flash | 01. 06. 2017. u 13:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privatna tvrtka za svemirske letove Stratolaunch, u vlasništvu milijardera Paula Allena, predstavila je najveći svjetski zrakoplov: masivnu letjelicu s rasponom krila većim od cijelog nogometnog igrališta.

Divovska letjelica, duljine 71 metra, visine repa 15 metara i rasponom krila od 117 metara, izvučena je iz hangara u kalifornijskoj pustinji Mojave kako bi prošla testiranje goriva, prenosi Al Jazeera.

Bila je to prva prilika javnosti da se upozna s letjelicom, koja je dizajnirana za slanje raketa u orbitu, od početka izgradnje.

"Zadovoljstvo nam je najaviti da je zrakoplov Stratolaunch dosegnuo važnu prekretnicu koja označava završetak faze izgradnje i početak faze ispitivanja leta", izjavio je Jean Floyd, direktor tvrtke Stratolaunch Systems Corp.

Nosač Stratolaunch dizajniran je za slanje raketa u orbitu s visine od 9.100 metara. U početku će nositi raketu "Pegasus XL", koju je izradio Orbital ATK, no napravljen je tako da može istovremeno nositi do tri druge rakete, rekao je Floyd.

Stratolaunch je u tajnosti projektirao i pravio nosač posljednjih nekoliko godina.

"Tijekom proteklih nekoliko tjedana uklonili smo infrastrukturu za proizvodnju, uključujući i skelu koja okružuje zrakoplov, te po prvi put spustili zrakoplov u punoj težini na njegovih 28 kotača", rekao je Floyd.

Po njemu, to je bio "presudan korak u pripremanju zrakoplova za ispitivanje motora i, konačno, prvog leta".

Floyd je najavio ispitivanja na zemlji i u letu narednih tjedana i mjeseci, a prvu demonstraciju mogućnosti planiraju 2019. godine.

"Ovo je prvorazredni zrakoplov, stoga ćemo biti marljivi tijekom testiranja i u prvi plan staviti sigurnost naših pilota, posade i osoblja", rekao je Floyd.

Allen je osnovao Stratolaunch prije šest godina kako bi olakšao pristup niskoj Zemljinoj orbiti.
Njegova tvrtka već je proizvela svemirsku letjelicu za osobnu upotrebu "SpaceShipOne", kojoj je pripala 20 milijuna dolara vrijedna nagrada za privatnu letjelicu s posadom.

Kopirati
Drag cursor here to close