Cjepivo iz EU

Poziv roditeljima: Cijepite djecu, sigurnost cjepiva u BIH je zajamčena

Sci-Tech / Flash | 25. 04. 2017. u 09:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podsjećajući da je imunizacija jedna od dokazano najuspješnijih i najisplativijih javnih zdravstvenih mjera koja svake godine spasi više od dva milijuna života u svijetu, svake godine u posljednjem tjednu travnja zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), uključujući i Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju Europski tjedan imunizacije (EIW).

Tim povodom, danas je u Sarajevu u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a u saradnji sa WHO i UNICEF-om, održan središnji skup kojem je nazočilo blizu 80 stručnjaka iz oblasti imunizacije.

Osnovni cilj obilježavanja Europskog tjedna imunizacije je podizanje svijesti o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istaknuo je da je današnji događaj još jedna prilika da se reafirmiraju znanstveni stavovi u vezi imunizacije.

"Kao što znate, vakcina je jedan od najvećih izuma u medicinskoj znanosti i kao takva možemo reći da je na neki način i žrtva svoje uspješnosti, jer zahvaljujući vakcinaciji mi smo iskorijeniliniz bolesti i nažalost danas su mnogi ljudi to zaboravili i ne vide kako te bolesti izgledaju", rekao je Čerkez.

On je pozvao sve roditelje da imuniziraju svoju djecu naglasivši da su vakcine koje dolaze u BiH proizvedene u Europi i da je njihova sigurnost apsolutno zajamčena.

Epidemiolog Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, institucije koja je u načelu nadležna za nadzor i evaluaciju programa cjepljenja na prostoru ovog entiteta, istaknuo je da su ove godine dobili izvještaj za 2016. godinu i da nisu zadovoljni cijepnim obuhvatom koji je, kako je kazao, na razini od 70 posto.

"To nije vrijednost cijepnog obuhvata koje bismo mi željeli i koja je preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a (90-95 posto). Cijepni obuhat u biti stvara pretpostavku za pojavu epidemija cijepno preventabilnih bolesti, onih bolesti koje smo mi zaboravili kako izgledaju što ne znači da njihovi uzročnici nisu tu", rekao je Pehar.

Kako je kazao, preko kolektivnog imuniteta djeca i osobe koje ne mogu biti cijepljene iz bilo kojeg razloga su zaštićene.

"Ovako nizak cijepni obuhvat nas, nažalost, dovodi u poziciju da počnemo ozbiljno razmišljati o mogućnosti pojave epidemija tih teških bolesti. Nadam se da na prostoru FBiH nećemo imati situaciju kakava je u nama vrlo bliskoj Rumuniji. Oni već evidentiraju 17 mrtvih osoba od ospica. Ospice nisu bezazlena bolest, to je teška smrtonosna bolest protiv koje mi cijepimo i o tome moramo svi voditi računa kada donosimo odluku da li cijepiti svoju djecu ili ne", istakao je Pehar.

Govoreći o tvrdnjama oko povezanosti autizma i cjepiva, što je dovelo do toga da mnogi roditelji BiH odustanu od vakciniranja svoje djece, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH je istaknuo da nijedan znanstveni članak ili istraživanje nije pokazalo da autizam ima ikakve veze s cjepljenjem.

"To je notorna glupost i notorna laž. Jedini ispravan potez je odluka da se dijete cijepi. Sve drugo je pogrešno. Dovodi se u pitanje zdravlje ne samo svog djeteta nego i druge djece jer se smanjuje kolektivni imunitet", poručio je Pehar.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan naglasila je važnost održive pokrivenosti imunizacijom kroz kvalitne zdravstvene sustave koji dopiru do svakog djeteta.

"Ovo obilježavamo zato što je vrijeme da se podsjetimo na pravo svakog djeteta na najbolji mogući početak u životu, na pravo svakog djeteta da bude zaštićeno od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama", rekla je Narayan, poručivši da je UNICEF u BiH zabrinut zbog veoma niske pokrivenosti imunizacijom.

Istaknula je da je UNICEF najveći svjetski kupac vakcina i to iz razloga jer su sigurni u njihov kvalitet i da one podliježu svim sigurnosnim provjerama i standardima koje vakcine trebaju zadovoljiti.

"Želim da kažem svim roditeljima da sam i sama majka dvoje djece koja su potpuno imunizirani, koja su primila sve vakcine. Tu odluku sam donijela nakon što sam provjerila sve dokaze i informacije o tome i odvagala sam da su rizici daleko manji od koristi koje vakcine donose i da je to zaštita koju sam željela osigurati za svoju djecu i to bih preporučila svim roditeljima", poručila je Naryan.

Robb Butter iz europskog odjela WHO istaknuo je da je Bosna i Hercegovina jedna od 53 zemlje koje su uključene u kampanju imunizacije i da je oduvijek bila članica koja je pomagala u ovom programu.

Istaknuo je da epidemija ospica u regiji, odnosno u Rumuniji i Italiji, se može približiti i Bosni i Hercegovini te izazvati tešku zdravstvenu situaciju.

"Želim istaknuti da će se odluke roditelja da ne vakciniraju svoju djecu odraziti u sljedećim generacijama i imati veliko posljedice", rekao je Butter.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije su istaknuli da je zahvaljujući vakcinaciji u razdoblju od 2010. do 2015. godine spriječeno najmanje 10 milijuna smrtnih slučajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close