Želi živjeti

Povijesna presuda: Djevojčici koja je umrla od raka zamrznuto tijelo

Sci-Tech / Flash | 18. 11. 2016. u 16:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanskoj 14-godišnjoj djevojčici koja je preminula od karcinoma uz pomoć krionike je zamrznuto tijelo, u nadi da će u budućnosti ponovo oživjeti, javlja u petak BBC i dodaje da je djevojčica netom prije smrti pobijedila u povijesnom sudskom slučaju i izborila se za pravo da bude zamrznuta.

Djevojčicu je u svom naumu majka podržavala, ali ne i otac. Visoki sud je presudio da će majka imati pravo odlučiti o tome što učiniti s tijelom kćerke. Identitet djevojčice nije objavljen zbog zakonskih razloga.

Nakon što je u listopadu preminula, njezino je tijelo prebačeno u SAD i tamo očuvano, dodaje BBC.

Inače, krionika je praksa čuvanja tijela preminulih na ekstremno niskim temperaturama (obično na temperaturi tekućeg dušika -196 C) u nadi da će u budućnosti zahvaljujući napretku medicine biti moguće njihovo oživljavanje, piše index.hr.

''Želim duže živjeti''

Parnica je počela još dok je djevojčica bila živa. Sucu je u pismu objasnila da je željela živjeti dulje i kako ne želi da je se ukopa u zemlju. ''Mislim da ću ovako možda jednom biti probuđena i izliječena, čak i za sto godina'', napisala je. Sudac Peter Jackson djevojčicu je posjetio u bolnici i, kako kaže, ostao fasciniran hrabrošću i dostojanstvom s kojim se nosi s bolešću.

Sudac je pojasnio kako se njegova presuda nije ticala etičke ispravnosti zamrzavanja nakon smrti, već prava majke i oca da odlučuju što će učiniti s tijelom. Postupak zamrzavanja nakon smrti prilično je kontroverzan. Nitko još zapravo ne zna je li moguće nekoga nakon zamrzavanja probuditi. U SAD-u i Rusiji postoje ustanove u kojima se tijela mogu sačuvati zamrzavanjem u tekućem dušiku, a cijena je navodno 37.000 funti, javlja Telehram.hr.

Nova etička pitanja

Roditelji djevojčice su razvedeni i otac s njom nije imao nikakav kontakt posljednjih šest godina.

''Čak i da zamrzavanje uspije i da je se probudi za dvjesto godina, možda neće naći nikakvog rođaka, možda se neće sjećati ničega i bit će sama četrnaestogodišnjakinja u SAD-u'', rekao je otac.

Zahtjev djevojčice prvi je ovakve vrste koji se pojavio na britanskim sudovima. Sudac Jackson u obrazloženju presude slučaj je predstavio kao primjer u kojem znanost postavlja nova etička pitanja pravnicima i dodao kako bi se ovakvi slučajevi trebali bolje zakonski regulirati.

Kopirati
Drag cursor here to close