#MislišDaZnaš

Poruka djeci i roditeljima - #MislišDaZnaš

Sci-Tech / Flash | 30. 06. 2017. u 09:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakom četvrtom djetetu objavljena je fotografija na internetu bez pitanja. Svako četvrto dijete trpjelo je prijetnje na internetu tri ili više puta. Svako drugo dijete kaže da bi ignoriralo uznemiravanje na internetu, a tek svako treće bi problem prijavilo odraslima. Skoro 80 posto djece mlađe od 13 godina koristi društvene mreže tako što je slagalo datum rođenja.

Ovi podaci pozivaju roditelje i najširu javnost na oprez. Lažno predstavljanje, cyber nasilje, ucjene, prijetnje, krađa osobnih podataka i zlouporaba djece u svrhu pornografije su problemi sa kojima se najmlađi na internetu susreću svakodnevno.

U svrhu podizanja svijesti javnosti o rizicima i opasnostima sa kojima se djeca suočavaju prilikom uporabe informativno-komunikacijskih tehnologija, organizacija Save the Children za Sjeverozapadni Balkan tijekom mjeseca srpnja provodit će kampanju u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Pod hashtagom #MislišDaZnaš, na društvenim mrežama i u medijima plasirat će se sadržaji namijenjeni informiranju i edukaciji djece i roditelja za sigurnije korištenje interneta.

Početak akcije službeno je označen na upravo završenom Balkan Tube Festu u Beogradu, gdje je preko 3000 djece i roditelja nazočilo Panel diskusiji na temu rizika i opasnosti sa kojima se djeca susreću koristeći internet. O pravilima sigurnosti i osobnim primjerima govorili su stručnjaci, kao i neki od trenutno najpopularnijih jutubera u Srbiji i BiH: Mirza "Neki Jutuber", Amir Hodžić i Kika.

Ovom prigodom premijerno je emitiran i edukativni video spot pod nazivom „Misliš da znaš mračnu stranu interneta“ u čijem nastajanju je sudjelovalo osam popularnih jutubera iz BiH i Srbije.

https://www.facebook.com/savethechildrenNWB/

Save the Children poziva sve roditelje i djecu da primjenjuju pravila sigurne uporabe interneta, a više informacija da potraže na hashtagu #MislišDaZnaš.

Kampanju su do sada podržali: Cinema City multiplex kino; TV N1, Radio Slobodna Evropa, BHT1, Prvi TV, Blic, Dnevni list, Nezavisne novine, Večernji list, Ljepota i zdravlje, Grazia, Gracija, Urban magazin, Radio 021, KLIX, Bljesak, Radio Sarajevo, DEPO i Radio "Active" Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close