Facebook

Policija upozorava: Ne nasjedajte na lažne nagradne igre

Policija poziva na građane da informacije o opisanim lažnim nagradnim igrama prijavljuju policiji.
Sci-Tech / Flash | 26. 07. 2019. u 13:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Policijske uprave Bijeljina upozorili su građane da se na društvenim mrežama pojavljuju informacije o lažnim nagradnim igrama, među kojima je trenutno aktualna ona u kojoj se koristi trgovačko ime i logo firme "Bingo''.

Osim toga, mnoštvo je i drugih lažnih nagradnih igara u kojima se koriste imena drugih privrednih društava i brendova kao što je "Tropik", "Malagić namještaj", "Unikredit banka", "Gazprom Bosne i Hercegovine", "Banja Vrućica", "Robot" i slično, a koje su aktualne u prethodne dvije godine.

''Građani se upozoravaju da je cilj kreiranja ovakvih informacija da se na nepravedan način pribave njihovi osobni podaci, te da stoga ne šalju fotografije svojih osobnih dokumenata i druge osobne podatke putem društvenih mreža ili elektronske pošte'', upozorili su iz policije.

Nagradna igra sastoji se u tome da se kreira lažna Facebook stranica gospodarskih društava na kojoj se objavi nagradna igra u kojoj je za sudjelovanje, potrebno označiti stranicu sa sviđa mi se, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku najčešće sadržaja "ja'' ili u komentaru upisati jedan broj do 100. Sudionici lažne nagradne igre nakon toga dobiju poruku da su sretni dobitnici, te da radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i osobnog dokumenta. Osim fotografije od sudionika se traži i dostavljanje ostalih osobnih podataka, koji nisu navedeni u osobnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i drugo).

Policija poziva na građane da informacije o opisanim lažnim nagradnim igrama prijavljuju policiji.

Tijekom 2018. i 2019. godine evidentiran je, kako dodaju, porast prevara u vidu lažnih nagradnih igara organiziranih na društvenoj mreži Facebook.

Kopirati
Drag cursor here to close