Hvala Chromeu i Firefoxu

Pola internetskog prometa zaštićeno je enkripcijom

Sci-Tech / Flash | 23. 02. 2017. u 16:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacija Electronic Freedom Foundation prikupila je podatke koji pokazuju stalni napredak u sigurnosti Interneta za sve korisnike diljem svijeta.

Prema izvješćima koja su izradili Google i Mozilla, više od polovice prometa ostvarenog kroz njihove preglednike od siječnja ove godine odvijalo se putem HTTPS protokola zaštićenog enkripcijom.

Kako su Chrome i Firefox zajedno zaslužni za oko 70% ukupnog prometa ostvarenog "surfanjem" na Internetu, iz ovih se podataka može zaključiti da Internet postaje sve sigurniji, te da smo sada prešli pola puta do konačnog cilja – enkripcije svog sadržaja na Internetu, piše Bug.hr.

U dugoročnim podacima također je vidljiv konstantan porast udjela HTTPS standarda, na koji za sada, po prvi puta, otpada nešto više od 50% prometa.

Zasluge za ovo postignuće idu većinom vlasnicima velikih i poznatih web stranica, kao i društvenih mreža i raznih servisa koji "po defaultu" koriste HTTPS.

Također, i Google i Mozilla imaju svoj udio u ovom uspjehu jer odnedavno Chrome i Firefox korisnike upozoravaju u slučajevima kada se pokušaju ulogirati u neku od stranica koja koristi "obični" HTTP.

Kopirati
Drag cursor here to close