Eksperimentalna faza

Počinje emitiranje digitalnog TV signala za područje Mostara

Sci-Tech / Flash | 10. 03. 2016. u 15:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak digitalnog emitiranja u Bosni i Hercegovini (eksperimentalna faza emitiranja) vršit će se u takozvanom DVB-T MPEG4 formatu na širem području Sarajeva, Banje Luke i Mostara, a stanovništvo će i dalje moći pratiti sve analogne programe kao i do sada.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH priopćili su da će puna faza digitalizacije TV signala i postupno gašenje analognih TV signala početi kada Vijeće ministara BiH donese odluke o primjeni najsuvremenijih standarda u emitiranju u DVB-T 2 MPEG4 formatu.

Iz te agencije navode da su nakon izdavanja prvih dozvola za korištenje opreme nabavljene u prvoj fazi digitalizacije javnih radio-televizijskih servisa u BiH zaprimili veći broj pitanja o tehničkim standardima TV prijamnika za prijam digitalnog TV signala.

''S tim u vezi Agencija obavještava da je definiranje minimalnih tehničkih standarda za TV prijemnike i TV konvertor (set-top-box) u procesu izrade'', istaknuli su u priopćenju.

Konačnu odluku o usvajanju novih tehničkih standarda donijet će Vijeće ministara BiH, a informacije o tome će biti dostupne u okviru promotivne kampanje koja će pratiti proces digitalizacije zemaljskog TV emitiranja u BiH.

Propisivanjem novih tehničkih standarda za TV prijemnike i smjernicama za njihovo plasiranje na tržište osigurava se, prije svega, zaštita stanovništva, kako bi nabavili one TV prijamnike putem kojih će moći pratiti programe koji se u digitalnom formatu.

Ove aktivnosti su usmjerene ka stanovništvu koje prati TV programe isključivo putem zemaljske radiodifuzne mreže (antena). Stanovništvo koje ima pristup TV signalu putem neke od kablovskih mreža ne mora nabavljati nove TV prijamnike ili TV konvertore, jer već posjeduju konvertore koje su dobili od svog kablovskog operatera, pruopćeno je iz RAK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close