Cijene lijekova

Počele kontrole cijena lijekova

Sci-Tech / Flash | 15. 06. 2017. u 20:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u svibnju objavila listu maksimalnih veleprodajnih cijena lijekova, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH započela je kontrole kako bi provjerili pridržavaju li se veletrgovci tih cijena. U ovoj agenciji u četvrtak su nam rekli da su svi nosioci dozvola za stavljanje lijekova u promet i veletrgovci lijekovima od 19. svibnja u obavezi da se pridržavaju maksimalnih veleprodajnih cijena koje je utvrdila Agencija.

Pored Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH, u kontroli cijena lijekova nadležnosti imaju i entiteti te Odjel za zdravstvo Brčko distrikta kao i županije, koji trebaju kontrolirati maloprodaju lijekova i u skladu sa svojim nadležnostima mogu da vrše reviziju i nivelaciju cijena s listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja u BiH, a čija je cijena veća od maksimalno dozvoljenih, pišu Nezavisne.com.

"Na entitetskom nivou se vrše i nivelacije cijena koje su bile predmet nabavke putem tendera, a koje su bile više od maksimalno dozvoljenih Pravilnikom, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama", rekli su nam jučer u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

Inače, pojedini lijekovi u ljekarnama u BiH već su jeftiniji nego ranije, međutim nisu rijetki ni slučajevi da su pojedini medikamenti poskupjeli. U RS u četvrtak je počela primjena revidiranih cijena lijekova s liste koju je objavio Fond zdravstvenog osiguranja RS još 1. lipnja, dok se na listama u FBiH uskoro očekuje revizija cijena.

Ranije je iz FZO RS priopćeno da će stupanjem na snagu ovog pravilnika u drugoj polovini godine troškovi za lijekove koje financira Fond biti niži za oko osam posto.

Kopirati
Drag cursor here to close