"100 mladih 100 ideja"

Poboljšati angažman mladih u BiH

Sci-Tech / Flash | 02. 12. 2015. u 17:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prezentiranjem rezultata u Sarajevu je završena dvodnevna konferencija u organizaciji Fondacije Schüler Helfen Leben (SHL) pod nazivom "100 mladih 100 ideja".

Neadekvatno informiranje mladih, loša mobilnost, niska svijest o neformalnoj edukaciji, nedostatak aktivizma mladih i nizak stupanj sudjelovanja u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou ključni su problemi koje je nakon dvodnevnog rada u radnim grupama definiralo više od 100 predstavnika projekata mladih, u okviru godišnje konferencije u organizaciji Fondacije.

Mladi su kroz intenzivan rad ponudili ideje za projekte kojima bi bili riješeni identificirani problemi.

Rukovoditeljica SHL-a Sarajevo Aida Bećirović proglasila je najboljim projekt "Krajiško ljeto" iz Cazina koji će biti financiran i sljedeće godine iz Fonda za angažman mladih.

Bećirović je ohrabrila mlade da zadrže entuzijazam i nastave vrijedno raditi na ostvarenju svojih ideja.

Kroz zajednički rad mladi su predložili projekte kojima bi bila riješena neadekvatna informiranost o potencijalnim edukacijama, te nepovezanost škola sa organizacijama koje mogu pružiti korisne informacije mladima.

Jedan od značajnih segmenata konferencije bila je prezentacija šest kandidata za prvog SHL ambasadora aktivizma, a Nedžad Kamenica iz Goražda je ponio laskavu titulu najboljeg, te će u sljedećoj godini sa svojim kolegama raditi na projektima koji će nastojati poboljšati angažman mladih u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close