Catatumbo munje

Pakleno mjesto u Venezueli: Ovdje munja udara svako dvije sekunde

Sci-Tech / Flash | 15. 05. 2017. u 11:04 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako mislite da grom nikad ne udara dva puta na isto mjesto, niste bili blizu jezera Maracaibo u Venezueli

Čak tisuću puta u sat vremena sijevnu munje iznad jezera Maracaibo u Venezueli. Takav fenomen poznat je po nekoliko različitih naziva, kao svjetionik Maracaibo, Catatumbo munje ili "vječna oluja", piše Express.

No, na mjestu gdje se rijeka Catatumbo susreće s jezerom Maracaibom u prosjeku je 260 olujnih dana u godini, dok po četvornom kilometru ovdje udari 250 munja tijekom godine.

Zbog toga je jezero prozvano mjestom s najvećom koncentracijom munja na svijetu, zbog čega je i završilo u Guinnessovoj knjizi rekorda.



Oluje svoj vrhunac dosežu u listopadu, kad se iznad Catatumbe može vidjeti u prosjeku 28 munja svake minute, a noćno nebo je redovito osvijetljeno po devet sati zbog tisuću munja koje stvaraju prirodni elektricitet. Budući da ovdje dosad nije potvrđena nijedna znanstvena teorija zbog čega nastaju munje, Catatumbov 'light show' se pripisuje moćnoj kombinaciji topografije i vjetrova.

Pojavu tolikog broja munja moguće je povezati s terenom, odnosno zbog kombinacije padina planinskih lanaca i zakrivljene obale. Nepravilan teren može pomoći u generiranju vjetrova i grijanju ili hlađenju što može potaknuti oluje - objašnjava dr. Daniel Cecil iz Globalnog hidrološkog i klimatskog centra za munje.   Catatumbo munje toliko jako svijetle da ih se može vidjeti čak i s udaljenosti od 400 kilometara, pa su one mornarima nekada služile i kao navigacija.



Kopirati
Drag cursor here to close