U znak prosvjeda

Pacijenti odbili hemodijalizu

Pacijenti su odbili da odu na dijalizu da bi ukazali na mnogobrojne probleme sa kojima se susreću, a jedan od njih je i transplantacija, koja za njih znači novi život, ali i uštedu
Sci-Tech / Flash | 25. 10. 2017. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U većini gradova FBiH pacijenti su odlučili da danas odbiju uključenje na hemodijalizu, nezadovoljni čekanjem na usvajanje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, koji vide kao šansu za povećanje broja transplantacija, ali i bolje uvjete liječenja.

Pacijenti su odbili da odu na dijalizu da bi ukazali na mnogobrojne probleme sa kojima se susreću, a jedan od njih je i transplantacija, koja za njih znači novi život, ali i uštedu. 

Oni su ukazali i na loše stanje aparata na kojima se dijaliziraju, piše Srna. 

"Tražimo zakon, bolji tretman pacijenata na hemodijalizi i nove aparate, jer su postojeći zastarjeli. Događa se da  tijekom dijalize stane aparat. Teška je situacija naših pacijenata", rekla je predsjednik Udruženja dijaliznih pacijenata Amela Šiljević. 

Ona je navela da godišnje ima 20 transplantacija, a da su u 2015. godine imali 400 pacijenata koji su umrli - od toga 250 su bili dijalizni pacijenti. 

"Dijaliza je jako skupa i nekome ne odgovara da se ovim ljudima ovdje uradi transplantacija. Voljela bih da je netko iz vlasti došao da ga upitate kome ne odgovara da se transplantiraju. Čekaju da netko umre da bi se nešto riješilo", ocijenila je Šiljevićeva. 

U BiH trenutno oko 3.000 pacijenata ide na hemodijalizu, od kojih oko 2.000 u FBiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close