Ponovno

Ozbiljno narušena kvaliteta zraka u Federaciji BiH

Sci-Tech / Flash | 10. 01. 2017. u 09:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom jučerašnjeg dana kvaliteta zraka je bila ozbiljno narušena u svim gradovima Federacije BiH u kojima Federalni hidrometeorolški zavod vrši mjerenja i iz kojih prikuplja podatke drugih operatera.

Rezultati mjerenja od ponedjeljka pokazuju da je na svim mjernim mjestima, osim Ivan-sedla, došlo do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti za barem jedan polutant.

Koncentracije lebdećih čestica su najviše vrijednosti dostizale u: Živinicama, Tuzli, Sarajevu i Zenici.

Koncentracije sumprodioksida u zraku su prekoračile propisane granične vrijednosti na mjernim mjestima u Živinicama, Zenici i Tuzli, i na dva mjerna mjesta u Sarajevu.

U Sarajevu su zabilježena i prekoračenja graničnih vrijednosti azotnog dioksida.

U Sarajevu je tijekom jučerašnjeg dana došlo do porasta koncentracija svih mjerenih polutanata u odnosu na prethodni dan, dok su u ostalim mjestima te vrijednosti ostale na istoj razini.

Jedino je u Jajcu jučer zabilježen trend smanjenja zagađenja.

Jutros do 8.00 sati na najvećem broju mjernih mjesta uočeno je značajnije poboljšanje kvaliteta zraka i stanje je trenutno zadovoljavajuće - koncentracije polutanata su u uglavnom u okvirima propisanih vrijednosti. Ovo se ne odnosi na mjerna mjesta u Tuzlanskoj županiji gdje su i jutros zadržani isti trendovi kao i jučer.

U tijeku današnjeg dana kao i sutra, očekuje se ponovni porast koncentracija zagađujućih materija i prekoračenja dnevnih propisanih graničnih vrijednosti za pojedine polutante.

Meteorološki prognostički modeli predviđaju od petka značajnije promjene vremena i destabilizaciju atmosfere što bi trebalo dovesti do poboljšanja stanja kvaliteta zraka u većem dijelu zemlje.

Za provedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su županijske i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u takvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije, priopćeno je iz FHMZBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close