Oprezno

Ovo špijuniranje na Facebooku ne sprječava ni najjača šifra

Sci-Tech / Flash | 26. 01. 2017. u 14:55 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milijuni Facebook korisnika širom svijeta pokušavaju zaštititi svoje profile kompliciranim šiframa koje je teško probiti, ali ni najbolja šifra ne može nekoga zaštititi od njegovih najbližih – partnera, obitelji i prijatelja.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Britanske Kolumbije u kojem je sudjelovalo više od 1.300 ljudi pokazalo je da je skoro četvrtina njih pregledala Facebook profile svojih partnera, prijatelja i članova obitelji kada je imala priliku za to.

Oni su na računalima i telefonima imali pristup svim informacijama s Facebooka, uključujući i privatna dopisivanja s drugim korisnicima, piše Digital Journal.

Također, njih 21 posto je pozitivno odgovorilo na pitanje da li je netko od njihovih najbližih provjeravao njihov profil na ovoj društvenoj mreži bez njihovog znanja/dozvole, piše N1.

Problemi najčešće nastaju kada se osoba ne odjavi sa uređaja sa koje pristupa ovoj mreži, a koje koriste i druge osobe. Kako se na vlastitim uređajima većina korisnika nikada ne odjavljuje, dovoljno je da neko upotrijebi njihov mobilni telefon ili računalo i pristupi njihovom Facebook profilu.

Tuđim profilima se najčešće pristupa iz nekoliko razloga – znatiželje, ljubomore ili koristi, ali većina korisnika ipak ističe da je riječ o zabavi, da bi promijenili profilnu sliku, status ili objavili nešto smiješno.

Osim jake šifre, za što kvalitetniju zaštitu privatnosti na Facebooku, korisnici bi se, dakle, trebali svaki put odjaviti se s ove mreže na svim uređajima jer se nikad ne zna u čije ruke može dospjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close