Strava

Ovo je sigurnosna noćna mora za vojske diljem svijeta

Karta aplikacije Strava s podacima o fitness-aktivnostima korisnika diljem svijeta otkrila je lokacije vojnih baza, rute za trčanje vojnika u Afganistanu i Siriji, kao i kretanje patrola.
Sci-Tech / Flash | 29. 01. 2018. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osjetljjive informacije o lokacijama vojnih baza i špijunskih položaja diljem svijeta otkrivene su zahvaljujući aplikaciji za fitness tvrtke Strava, piše The Guardian.

Tvrtka Strava objavila je na internetu kartu koja prikazuje aktivnosti korisnika svoje aplikacije, koja služi za praćenje i snimanje aktivnosti tijekom vježbanja te dijeljenje tih informacija s ostalim korisnicima.

Karta je objavljena u studenom 2017. godine i prikazuje puteve koje korisnici prijeđu za vrijeme vježbanja, trčanja ili vožnje biciklom.

Međutim, tek ovog vikenda australski analitičar Nathan Ruser upozorio je na moguće implikacije za vojno osoblje:

"Karta izgleda vrlo lijepo, ali nije sjajna za sigurnost. Američke baze su lako uočljive", objavio je na Twitteru.

"Ako vojnici koriste aplikaciju kao svi ostali, uključuju praćenje dok vježbaju, to može biti jako opasno", dodao je Ruser.
Korisnici aplikacije u Afganistanu, Džibutiju i Siriji skoro isključivo su strani vojni službenici, što znači da su njihovi položaji na karti osvijetljeni.

Tako se na karti jasno vide baze u afganistanskoj pokrajini Helmand. Zumiranje jedne od najvećih baza pokazuje jasno ocrtan tlocrt unutrašnjosti, odnosno puteva koje brojni vojnici koriste u džogiranju i vježbama. Baza nije vidljiva na satelitskim prikazima servisa kao što je Google Maps, ali jasno se vidi na web stranici Strave.

Australska vojska prva je odlučila razmotriti mogući utjecaj korištenja aplikacije na sigurnost, a sigurnosne snage diljem svijeta također razmatraju zabranu korištenja ove i sličnih aplikacija kako bi se spriječile negativne posljedice.

Tvrtka Strava objavila je kako su osjetljivi vojni položaji otkriveni slučajno, odnosno da su ih ranije objavili korisnici kao javne. Naglasili su da je korisnicima omogućen izbor hoće li prikazati informacije o svojim kretanjima na globalnoj karti ili neće te da su aktivnosti označene kao privatne, a ne javne, isključene iz karte.

Sigurnosni analitičari nastavljaju proučavati kartu, a broj prikazanih položaja tajnih institucija raste. Tako je otkrivena i mala američka baza u Džibutiju, koja nije naznačena na kartama, za koju je ranije analitičar Markus Ranum tvrdio da je tajna lokacija CIA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close