Igre svih vremena

Ove videoigre promijenile su svijet! Jeste li ih igrali?

U želji da doprinesemo kvalitetnijoj raspravi o videoigrama, donosimo naslove videoigara koje zaslužuju bolji status.
Sci-Tech / Flash | 29. 03. 2021. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ono što je 'Kum' za film, 'Zločin i kazna' za književnost, a 'Abbey Road' za glazbu - to su ovi naslovi u svijetu videoigara

Iako će jedna od prvih videoigara "Spacewar!" iduće godine napuniti 60. rođendan, a usustavljeno djelovanje različitih aktera koje povezuje izrada, prodaja i igranje koje zovemo industrija videoigara obilježiti 50 godina postojanja, o videoigrama se još uvijek ne govori onako kako se govori o drugim audiovizualnim umjetnostima.

To je prilično iznenađujuće s obzirom na činjenicu da biznis s video igrama po globalnim prihodima od oko 180 milijardi dolara u (pandemijskoj) 2020. godini nadmašuje filmsku i muzičku industriju zajedno, a trend rasta je postojano usmjeren prema gore i do 2023. bi prihodi trebali preskočiti prag od 200 milijardi dolara na godinu.

Dodatno, broj osoba koje se mogu smatrati makar povremenim gejmerima je nevjerojatnih 2,7 milijardi.

U želji da doprinesemo kvalitetnijoj raspravi o videoigrama, donosimo naslove videoigara koje zaslužuju bolji status.

Grand Theft Auto III (2001.)

Žanr: akcijska avantura

Platforma: prvotno PlayStation 2, kasnije računala i Xbox

O čemu se radi: U trećem nastavku serijala "Grand Theft Auto", prvom koji je realiziran u 3D tehnici, igrač kontrolira sitnog kriminalca Claudea koji se nakon bijega od policije uključuje u svijet krupnijeg kriminala u Liberty Cityju.

Claude se tako vrlo brzo nađe usred konflikta talijanske, kineske, japanske i kolumbijske mafije, konflikta koji bi ga mogao koštati života ako ne bude oprezan, piše Jutarnji.hr.

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Zaključno s ožujom 2008. godine, igra je prodana u 14,5 milijuna primjeraka u cijelom svijetu

Doom (1993.)

Žanr: pucačina

Platforma: računala

O čemu se radi: Igrač kontrolira bezimenog svemirskog marinca (kasnije je identificiran kao "Doomguy", odnosno u slobodnom prijevodu "Doom tip") koji je nakon napada na nadređenog poslan na Mars kako bi odradio posao osiguravanja pogona za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

U jednom trenutku Marsov mjesec Deimos nestane, a planet se nađe na udaru čudovišta koje Doomguy mora eliminirati.

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Prva epizoda, koja se sastoji od devet razina, distribuirana je kao shareware te ju je u prve dvije godine odigralo otprilike 15 do 20 milijuna ljudi. Cijela igra, koja je sadržavala dodatne dvije epizode, prodavala se putem pošte. Procjenjuje se da je igra u periodu od 1993. do 1998. samo u SAD-u generirala 8,74 milijuna dolara prihoda

Super Mario World (1990.)

Žanr: platformer

Platforma: igraća konzola Super Nintendo Entertainment System (SNES)

O čemu se radi: Nakon što su u videoigri "Super Mario Bros. 3" spasili Kraljevinu Gljiva, braća Mario i Luigi odlaze na odmor u Zemlju Dinosaura, svijet baziran na prethistorijskim vremenima i prepun dinosaurs i drugih bića. Dok se odmaraju na jednoj plaži, njihov sveprisutni neprijatelj Bowser otme princezu Breskvicu.

Braća tijekom potrage za princezom nabasaju na jaje iz kojeg se izlegne mladi dinosaur Yoshi, koji im kaže da Bowserovi podanici prijete njegovim prijateljima. Mario, Luigi i Yoshi nakon toga kreću u obračun s Bowserom

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Do danas je prodano 20,61 milijun primjeraka igre, što je čini najprodavanijom igrom za SNES

The Sims (2000.)

Žanr: simulacija života

Platforma: prvotno računala, kasnije i igraće konzole PlayStation 2, Nintendo GameCube te Microsoft Xbox

O čemu se radi: Igra simulira svakodnevne aktivnosti jednog ili više virtualnih ljudi u kućanstvu u predgrađu fiktivnog grada. Spomenuti ljudi, odnosno "Simovi", kako se zovu unutar svijeta igra, mogu imati posao, mogu se upuštati u ljubavne veze, mogu uređivati svoj stan i kupovati odjeću.

Video: Evolution of The Sims 2000 - 2021

Ukratko, žive život sve dok Smrt ne dođe po njih, a igrač ih kroz njega vodi.

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Zaključno s 2015. godinom, videoigra “The Sims” prodana je u 11,24 milijuna primjeraka, što je čini jednom od najprodavanijih računalnih igara svih vremena

World of Warcraft (2004.)

Žanr: MMORPG (eng. massively multiplayer online role-playing game)

Platforma: računala

O čemu se radi: Radnja igre odvija se u fiktivnom svemiru u kojem su smještene igre iz serijala "Warcraft", a nastavlja se na događaje iz igre "Warcraft III: The Frozen Throne".

Slično kao i druge igre iz MMORPG žanra, igra igraču omogućava stvaranje lika i istraživanje otvorenog svijeta igre. Igrač može ispunjavati zadatke, boriti se neprijateljima te komunicirati s neigrivim likovima, ali i s drugim igračima. Igrače se potiče na suradnju prilikom rješavanja zadataka, ali im omogućava da se međusobno sukobljavaju.

Foto: Internet / World of Warcraft (2004.)

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: World of Warcraft je 2010. godine imao 12 milijuna pretplatnika, 2014. godine brojao je više od 100 milijuna registriranih korisničkih računa, a do 2017. godine zabilježio je više od 9,23 milijarde američkih dolara prihoda. Dosad je izdano osam ekspanzija za osnovnu igru.

Minecraft (2011.)

Žanr: "pješčanik" (eng. sandbox)

Platforma: prvotno računala, kasnije praktički sve ostale platforme za igranje

O čemu se radi: Igrač u "Minecraftu" istražuje beskonačan svijet koji se nasumično stvara. Pred igrača se tijekom igre ne stavljaju nikakvi ciljevi i daje mu se sloboda da igru igra kako želi.

Igrač prije početka igranja bira kako želi igrati, odnosno hoće li se koncentrirati na preživljavanje u divljini, hoće li neometano graditi i stvarati ili će pokušati istraživati svjetove koje su napravili drugi igrači

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Igra je dosad prodana u 200 milijuna primjeraka, što je čini najprodavanijom videoigrom svih vremena. Microsoft je studio koji je razvio igru Mojang 2014. godine kupio za 2,5 milijardi američkih dolara. Microsoft je u svibnju 2020. godine objavio da broj mjesečno aktivnih igrača Minecrafta na svim platformama iznosi 126 milijuna.

Guitar Hero (2005.)

Žanr: igra ritma

Platforma: PlayStation 2

O čemu se radi: Slično kao i u drugim glazbenim i ritmičkim igrama, od igrača se traži da u pravi trenutak pritisne pravu tipku, u ovom slučaju na kontroleru koji vizualno evocira električnu gitaru Gibson SG. Igrač može odsvirati pojedinačne pjesme, može pokušati ostvariti karijeru u glazbenoj industriji, a može se i natjecati protiv drugih igrača.

Video: Evolution of Guitar Hero Games (2005-2018)

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Igra je zaključno s prosincem 2007. godine prodana u 1,53 milijuna primjeraka, a u 2005. je prihodovala 45 milijuna američkih dolara.

Metal Gear Solid (1998.)

Žanr: akcijska igra s elementima šuljanja (eng. stealth)

Platforma: PlayStation

O čemu se radi: Igrač preuzima kontrolu na vojnikom kodnog imena Solid Snake, koji se mora ušuljati u depo nuklearnog oružja na Otocima lisica, najistočnijoj skupini Aleutskih otoka, te eliminirati terorističku skupinu FOXHOUND

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Igra je do danas u svijetu prodana u više od 7 milijuna primjeraka.

Tomb Raider (1996.)

Žanr: akcijska avantura

Platforma: prvotno Sega Saturn, kasnije računala i PlayStation

O čemu se radi: Igrač preuzima kontrolu nad arheologinjom Larom Croft, koju poslovna žena Jacqueline Natla angažira da pronađe Scion, tajanstveni artefakt koji je zakopan u grobnici Qualopeca u Peruu. Croft se na svome putu da pronađe Scion sukobljava s raznolikim neprijateljima i rješava brojne zagonetke.

Video: Evolution of Tomb Raider Games 1996-2018

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Eidos Interactive, studio koji je razvio igru, 1995. godinu zaključio je s minusom od 2,6 milijuna američkih dolara i to prije oporezivanja. Iduću su godinu, godinu u kojoj je igra izašla zatvorili sa profitom od 14,5 milijuna dolara

StarCraft (1998.)

Žanr: strategija u stvarnom vremenu

Platforma: računala, kasnije i na igraćoj konzoli Nintendo 64

O čemu se radi: Priča igre odvija se u fiktivnoj verziji 25. stoljeća poslije Krista u udaljenom dijelu Mliječnog puta koji se zove Koprulu sektor, a prati sukob triju rasa za dominaciju.

Igrač tijekom igre prvo igra s Terranima, ljudima koji su otjerani sa Zemlje, a kasnije upravlja sa Zergovima, vanzemaljcima koji nalikuju kukcima, te Protossima, čovjekolikom rasom vanzemaljaca koji posjeduju napredne tehnologije i imaju specijalne moći

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Zaključno s veljačom 2009. godine, StarCraft je prodan u više od 11 milijuna primjeraka.

Street Fighter II (1991.)

Žanr: borilačka

Platforma: prvotno samo arkade, a kasnije i brojne igraće konzole

O čemu se radi: Poput igre koja joj je prethodila, a koja je izašla 1987. godine, dva se sukobljavaju u borbama jedan-na-jedan. Na izbor im je dano osam likova, a borbe se odvijaju u ambijentima koji odgovaraju njihovim ličnostima.

Ako igrač igra protiv računala, tada će se boriti i protiv četiri lika koji se ne mogu birati kada se nadmeću dva igrača

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Procjenjuje se da su sve verzije igre "Street Fighter II" generirale prihod od 10,61 milijardi američkih dolara, što je čini jednom od tri igre s najvećim prihodima u povijesti (druge dvije su "Space Invaders" i "Pac-Man").

Bloodborne (2015.)

Žanr: akcijski RPG (eng. role-playing game)

Platforma: PlayStation 4

O čemu se radi: Lik kojeg igrač oblikuje prema vlastitim željama, kako je to običaj u RPG-ovima, istražuje grad Yharnam i pokušava doznati tajne koje čuvaju njegovi žitelji, piše Jutarnji.hr.

Foto: Internet / Bloodborne (2015.)

Neki od njih će mu pomagati da otkrije spomenute tajne, dok će ga drugi pokušati spriječiti budući da se u gradu i pridruženim mu lokalitetima događaju neke zloslutne pojave.

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Zaključno s rujnom 2015. godine, "Bloodborne" je prodan u više od dva milijuna primjeraka. Sony je rekao da je prodaja igre nadišla očekivanja tvrtke.

Chrono Trigger (1995.)

Žanr: RPG

Platforma: prvotno Super Nintendo Entertainment System, kasnije i računala, PlayStation te mobilne platforme

O čemu se radi: Priča igre smještena je na svijet koji nalikuje Zemlji, svijet čija je povijest, poput naše, podijeljena u ere. Glavni likovi često putuju kroz vrijeme kako bi pronalazili saveznike, prikupljali opremu i rješavali zadatke. Igra počne kada na sajmu na kojem se izlaže stroj za putovanje kroz vrijeme dogodi nezgoda.

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Zaključno s ožujkom 2003. godine, 2,65 milijuna kopija igre poslano je u trgovine. Igra se 1995. godine našla među tri najprodavanije igre u Japanu.

Shadow of the Colossus (2005.)

Žanr: akcijska avantura

Platforma: prvotno PlayStation 2, a kasnije PlayStation 3 i 4

O čemu se radi: Priča igre prati mladića Wandera koji nekako dospije u zabranjenu zemlju. Wander i njegov konj Agro moraju pronaći i ubiti 16 kolosa kako bi djevojku imena Mono vratili u život.

Video: Shadow of the Colossus (2005)

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Preciznih podataka o prodaji igre nema. Navodi se da je tijekom prvog tjedna u Japanu prodano 140 tisuća kopija igre.

Half-Life 2 (2004.)

Žanr: pucačina

Platforma: računala te igraće konzole Xbox, Xbox 360 i PlayStation 3

O čemu se radi: Priča igre odvija se oko 20 godina nakon događanja iz "Half-Lifea".

Protagonista serijala Gordona Freemana tajanstveni G-Man budi iz dubokog sna. Freeman doznaje da je moćno višedimenzionalno carstvo imena Combine pokorilo Zemlju te na njoj uspostavilo policijsku državu. G-Man Freemana ubacuje u vlak koji putuje ka Gradu 17, mjestu iz kojeg Combine djeluje.

Broj prodanih primjeraka/preuzimanja: Zaključno s 2011. godinom, "Half-Life 2" prodan je u 11 milijuna primjeraka.

Kopirati
Drag cursor here to close