Luksuz

Ovako izgleda superbunker za milijardere u slučaju apokalipse

Sci-Tech / Flash | 19. 10. 2016. u 07:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na mjestu gdje se nekad nalazio vojni bunker u srcu Češke sagrađeno je najveće i najluksuznije privatno sklonište na svijetu, superbunker Oppidum veličine preko 7.000 kvadratnih metara, osmišljen kako bi svoje stanare sačuvao od smaka svijeta, nuklearnog rata ili zombi apokalipse.

Bunker je među ostalim opremljen heliodromom, luksuznim podzemnim prostorijama za živo, te tajnim hodnicima koji povezuju zgrade na površini s prostorijama ispod njih, a koje stanarima omogućuju da se brzo sklone na sigurno ukoliko se osjete ugroženima.

Mjesto je strateški izabrano u središnjoj Europi, u nepoznatom seoskom dijelu blizu Praga, a do bunkera se iz Londona ili Moskve avionom može doći za manje od dva sata. Bunker izvana djeluje potpuno neupadljivo, ali se zato ispod zemlje radi o impresivnom zdanju, praktički luksuznoj palači u kamenu. Luksuzne prostorije, uključujući i dječje spavaće sobe, zastićene su blindiranim vratima, kao i kupatilo s jacuzzijem, kino dvorana, igraonica, bazen, teretana, spa centar i bar.

Oppidum ima podzemni vrt s osvjetljenjem koje simulira prirodnu svjetlost, ali i privatne trezore u kojima se mogu čuvati dragocjenosti. Vlasnici superbunkera bit će povezani s mrežama za komunikaciju, a cijeli je bunker samoodrživ. Kada je u pitanju sigurnost, priča o bunker pomalo podsjeća na špijunske filmove: opremljen je tehnologijom otisaka prstiju, sistemom za prepoznavanje šarenice oka i najsuvremeniji video nadzor. Bivši šef češke obavještajne službe i stručnjak za sigurnost Andor Sandor kaže:

''Bunker je jedinstven po tome što objedinjuje najsuvremenije sigurnosne sustave s luksuzom i udobnošću. Ovo je najveći takav objekt na svetu za koji se zna.''

Izgradnja superbunkera počela je 1984. godine, na vrhuncu hladnog rata, kao zajednički projekt vlada tadašnje Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza. Tim koji stoji iza njega kaže da su u razvoj objekta uloženi ogromni resursi, jer je građen u vrijeme izuzetno zategnutih odnosa u svijetu, te da se danas tako nešto ne bi moglo ponoviti.

Bunker omogućava stanarima da prežive prirodne katastrofe ili katastrofe izazvane ljudskim faktorom, kao i prekid snabdijevanja strujom čak 10 godina. “Bunker može osigurati dugotrajni smještaj stanara - ukoliko bude potrebno čak 10 godina - bez potrebe za opskrbom izvana. To uključuje velike zalihe nekvarljive hrane i vode, kao i opremu za pročišćavanje vode, ljekove, operacijske dvorane i mreže za komunikaciju s vanjskim svijetom”, kaže Sandor.

Kopirati
Drag cursor here to close