Dezinformacije

Otvorena prva konferencija EU i Z. Balkana o medijskoj pismenosti

Sattler je govorio o značaju konferencije čiji je cilj edukucirati javnost i istaknuti najbolje prakse u borbi protiv dezinformacija u regiji.
Sci-Tech / Flash | 29. 09. 2020. u 21:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i EU veleposlanik u BiH Johann Sattler otvorili su prvu konferenciju Europske unije i Zapadnog Balkana na temu medijske pismenosti i borbe protiv dezinformacija. U okviru konferencije održane su tri panel diskusije, organizirane online iz tri grada (Bruxellesa, Sarajeva i Banja Luke) o temama koje se tiču medijske pismenosti, provjere činjenica i dezinformacija sa fokusom na pandemiju u ovoj oblasti.

Visoki predstavnik EU Josep Borrell naglasio je u svom izlaganju: ''Pogrešne informacije i dezinformacije brzo su se proširile Zapadnim Balkanom, Europskom unijom i cijelim svijetom za vrijeme pandemije. To je bilo opasno za sve nas, prije svega zbog toga što laži o medicinskim pitanjima mogu biti kobne''. Također je istaknuo važnost rada organizacija za provjeru činjenica i njihovih partnera u raskrinkavanju dezinformacija na Zapadnom Balkanu.

Konferenciju su zajednički organizirali Europska unija u suradnji sa Udruženjem iz BiH Zašto ne i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH, a u okviru projekta ''Ne klikam u prazno'' kojeg finansira EU u cilju osnaživanja medijske pismenosti mladih.

Veleposlanik Europske unije u BiH, Johann Sattler, govorio je o značaju konferencije čiji je cilj educirati javnost i istaći najbolje prakse u borbi protiv dezinformacija u regiji: ''EU u BiH već par godina surađuje sa zajednicom fact-checkera u zemlji, koji su u samoj srži globalne borbe protiv dezinformiranja.'' Istaknuo je da učinkovite aktivnosti na sprječavanju širenja dezinformacija zahtijevaju sudjelovanje ne samo fact-checkera, civilnog društva i nezavisnih medija već i predstavnika vlasti i regulatornih tijela te da se suradnja u toj oblasti treba ojačati u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji je govorilo više od 20 stručnjaka u oblasti medijske i informatičke pismenosti, službenika Europske unije i iz regije, i aktivista, uključujući člana Europskog parlamenta Tonina Piculu, ministricu obrane Sjeverne Makedonije Radmilu Šekerinsku, zamjenicu direktora Međunarodne mreže za provjeru činjenica Cristinu Tardaguilu, predsjednika Udruženja ''Zašto ne'' Darka Brkana, novinarku Mreže za istraživanje kriminala i korupcije Krik iz Srbije Jelenu Vasić, i mnoge druge.

Predstavnici organizacija koje se bave provjerom činjenica istaknuli su značaj osnaživanja medijske pismenosti, posebno kod mladih ljudi, kao i daljnji razvoj alata za provjeru online sadržaja i prekogranične suradnje u raskrinkavanju dezinformacija koje mogu imati štetan utjecaj na građane i demokratske procese.

Kopirati
Drag cursor here to close