Alge kao lijek

Otkriven spoj koji uništava rak

Sci-Tech / Flash | 09. 04. 2016. u 11:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Oregonu otkrio je kemijski spoj koji nastaje u algama, a koji može pomoći u borbi protiv dvije vrste bolesti - tumora na mozgu i raka dojke.

Spoj nazvan coibamid A, djeluje na stanice raka tako da onemogući 'komunikaciju' između štetnih stanica i krvnih žila te drugih, zdravih stanica, što dovodi do odumiranja štetnih stanica raka. Ovo otkriće moglo bi dovesti do novih načina liječenja agresivnih karcinoma.

''Do sada se nismo susreli s lijekom koji je u kliničkoj uporabi ili lijekom koji je u fazi testiranja, a da djeluje na ovaj način'', rekao je vodeći autor studije dr. Jane Ishmael.

''Koristimo ga kako bismo otkrili novi način da se aktivira smrt stanica koje se tradicionalno smatra vrlo otpornima'', rekao je Ishmael.

Spoj je pronašao dr. Kerry McPhail prilikom ronjenja u Nacionalnom parku kod Paname, prije 8 godina. Skupio je plavo-zelene alge, koje su mu zaintrigirale znatiželju te ih odnio u laboratorij.
Otkrio je da je skupina od nekoliko vrsta algi koje rastu na stijenama karakterističnima za vode koje s brzo kreću, razvila cijanobakterije. Slične 'zajednice' algi pronađene su i u Crvenom moru te uz obale Južne Amerike.

Spoj je pokazao uzorak aktivnosti kao ni jednan do sada, što je znanstvenicima bilo dovoljno da započnu testiranja u borbi protiv raka. Uz pomoć ovako jakih mehanizama koji do sada nisu isprobani bili su uvjereni da ne mogu pogriještiti, piše Dnevnik.hr.

''Kemijska raznolikost koju pronalazimo u prirodi uvijek je predstavljala značajan izvor inspiracije za razvoj novih lijekova, a dok su ljekovita svojstva biljaka bila prepoznata u najranijim vremenima, morske vrste rijetko se koristilo kao pomoć pri liječenju te su relativno neistražene'', rekao je dr. Ishmael.

''Ovime je priroda pokazala da je sama sposobna proizvesti protulijekove za bolesti s kojima se suočavamo'', zaključio je dr. Ishmael.

Laboratorijska istraživanja su pokazala da je spoj coibamid A sposoban uništiti mnoge vrste stanica raka poput tumora na mozgu i raka dojke.

''Pacijenti oboljeli od ostalih vrsta raka već imaju odlične lijekove kojima se bolest može izliječiti, zbog toga se fokusiramo samo na ove dvije vrste', objašnjava dr. Ishmael za Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close