Otkriven kralježnjak koji živi rekordnih pola tisućljeća

Sci-Tech / Flash | 12. 08. 2016. u 15:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grendlandski morski psi najdugovječniji su poznati kralježnjaci na Zemlji, objavili su znanstvenici, a prenosi BBC.

Istraživači su analizirali 28 morskih pasa. U određivanju njihove dobi koristili su se metodom analize starosti leće oka radioaktivnog ugljika. Njime su procijenili da je jedna testirana ženka stara 392 plus, minus 120 godina.

Autori studije koja je objavljena u časopisu Science, procjenjuju da je prosječna očekivana životna dob ovih riba oko 272 godine.

Stručni tim ustanovio je da rastu samo centimetar na godinu, a spolnu zrelost stječu u dobi oko 150 godina, što utječe na njihovu dugovječnost, prenosi Index.hr.

"Znali smo da se bavimo neobičnim životinjama, ali mislim da su svi koji su sudjelovali u istraživanju bili iznenađeni kada smo ustanovili koliko su morski psi doista stari", rekao je vodeći autor Julius Nielsen, pomorski biolog sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Dosadašnji rekorder među kralježnjacima u dugovječnosti bio je grenlandski kit, star 211 godina. Ali i beskralježnjaci imaju kandidate za natjecanje u dugovječnosti, primjerice 507-godišnja školjka nazvana Ming nosi naslov najstarije životinje.

Grenlandski morski psi velike su životinje koje mogu biti duge do pet metara. Spori su plivači, a može ih se naći u hladnim dubokim vodama Sjevernog Atlantika.

Autori ističu da je određivanje starosti ovih neobičnih životinja bilo prilično teško, jer nemaju nekih karakterističnih tvrdih nakupina po kojima se starost uobičajeno određuje.

Kopirati
Drag cursor here to close