Dr. Filip Čulo

''Otac'' Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru imenovan počasnim članom HAZU BIH

Sci-Tech / Flash | 20. 12. 2016. u 12:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Skupštine Hrvatske Akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini od 28. studenog 2016. godine dr. Filip Čulo doktor znanosti, professor emeritus, imenovan je za njihovog počasnog člana, zbog važnog doprinosa razvoju medicinskih znanosti.

Njemu je na posebnoj sjednici Skupštine, održanoj danas u prostorijama Hrvatske Akademije u Mostaru, uručena povelja od strane Jakova Pehara predsjednika HAZU BiH.

Frano Ljubić primio je povelju za redovnog člana zbog važnog doprinosa razvoju društvenih i humanističkih znanosti, a Vinko Kandžija, Vlasta-Jelena Žuljić, Marko Ivanković  i Šimun Šito Ćorić za dopisne članove zbog važnog doprinosa razvoju tehničkih, prirodnih, filoloških, biotehničkih … znanosti.

''Izvijestio sam sjednicu o dosadašnjim tijekovima rada Akademije i planovima koji predstoje, a posebno sporazum s drugim akademijama, što je vrlo važno. Ići ćemo na aplikacije fondovima koji su primjereni ovoj instituciji kako bi mogli financirati svoj rad'', rekao je Jakov Pehar predsjednik HAZU BiH.

Dr. Filip Čulo, ''otac'' je Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Duvnjak iz Zagreba koji je napravio plan i program te sve svoje snage uložio da se otvori Medicinski fakultet u Mostaru. Dao je nemjerljiv doprinos osnutku i prvim godinama rada Medicinskog fakulteta koji je danas vjerojatno najreprezentativnija visokoškolska ustanova u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close