Oporavak od pandemije

Osmisli inovativno rješenje i osvoji 10 tisuća eura

Balkathon je u potrazi za inovativnim idejama u oblasti pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i rješenja za plaćanja putem interneta
Sci-Tech / Flash | 02. 07. 2020. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) organizira prvo online natjecanje Zapadnog Balkana pod nazivom Balkathon kako bi se potaknula digitalna inovativna i praktična poslovna rješenja.

Cilj ovog regionalnog natjecanja koje se održava putem interneta je da se pomogne građanima i gospodarstvenicima Zapadnog Balkana da se oporave od utjecaja pandemije virusa COVID-19 koja ih je pogodila u prvom kvartalu 2020. godine, kao i da se poveća njihova otpornost na slične globalne izazove.

Sudionici natjecanja Balkathon imat će priliku da rade sa mentorima koji će im biti dodijeljeni u ovisnosti od teme koju odaberu. Vijeće za regionalnu suradnju će podržati najbolje ideje za razvoj inovativnih digitalnih rješenja sa 10.000 eura.

Balkathon je u potrazi za inovativnim idejama u oblasti pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i rješenja za plaćanja putem interneta, priopćeno je iz RCC-a.

Zašto?

Rad sektora turizma je zbog virusa COVID-19 u potpunosti obustavljen u prvom kvartalu 2020. godine. Ekonomije se sada bore da ponovo uspostave domaća putovanja kao mjeru koja će pomoći ovoj industriji da preživi. U tom smislu, Balkathon je u potrazi za inovativnim rješenjima koja bi se pozabavila glavnim segmentima turizma na Zapadnom Balkanu kao što su promocija, razvoj i realizacija proizvoda, tumačenje, upravljanje posjetama, vještine i učenje.

Prema istraživanju Balkan barometar za 2020. samo 30 posto građana Zapadnog Balkana koristi internet za obrazovanje, a pandemija je natjerala milijune da učionice zamjene učenjem od kuće. Zato je Balkathon u potrazi za inovativnim idejama kojima bi se, kroz uspostavljanje namjenske platforme za digitalno učenje, riješila potreba za osnovnim digitalnim vještinama građana.

Potreba za plaćanjem putem interneta bila je ogromna, ali se u nekim slučajevima kupovina osnovnih roba pokazala pravim izazovom. Prema Balkan barometru 2020. 32 posto građana Zapadnog Balkana je zabrinuto u vezi zloupotrebe osobnih podataka prilikom kupovine na internetu. Balkathon je u potrazi za inovativnim rješenjima koja se mogu primijeniti na plaćanja putem interneta i osigurati siguran digitalni identitet, što će potaći veću primjenu ove vrste plaćanja korištenjem sigurnijih instrumenta.

Tko se može prijaviti i do kada?

Svako tek osnovano malo poduzeće, centar za digitalne inovacije, naučno-tehnološki park,  sveučilište, malo ili srednje poduzeće, mladi iz svih ekonomija Zapadnog Balkana koji su zainteresirani za digitalizaciju i pametna rješenja dobrodošli su da se prijave.

Balkathon je POČEO!

Prijave su otvorene od 1. do 12. jula 2020. godine, do 12:00 časova po srednjeeuropskom vremenu. 

Svečanost uručenja nagrada održat će se putem interneta 16. srpnja 2020. godine.

Balkathon financira Evropska unija i implementira RCC, priopćeno je iz RCC-a.

Sve što trebate znati o Balkathonu možete pronaći na poveznici.

Kopirati
Drag cursor here to close