Lijekovi na čekanju

Osmanović: Hitno rješavati kadrovske probleme u laboratoriji Agencije za lijekove

Od presudnog je značaja da se Kontrolna laboratorija popuni stručnim kadrovima farmaceutske i zdravstvene struke.
Sci-Tech / Flash | 26. 12. 2017. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović posjetio je danas Kontrolnu laboratoriju Agencije za lijekove u Sarajevu i tom prilikom naglasio da je nedopustivo da se zbog nedostatka kadrova dovede u pitanje rad ove ustanove, a samim tim i kompletan sustav zdravstva u BiH.

''Od presudnog je značaja da se Kontrolna laboratorija popuni stručnim kadrovima farmaceutske i zdravstvene struke. Ovdje se ne radi o administraciji, nego o stručnim kadrovima koji svojim radom donose značajan novac u proračun BiH'', rekao je ministar Osmanović.

Vršitelj dužnosti direktora Agencije za lijekove Aleksandar Zolak, pomoćnik direktora za kontrolu lijekova Alija Uzunović i načelnici pojedinih sektora u laboratoriji, informirali su ministra da je veliki problem činjenica da mladi, obrazovani kadrovi u farmaceutskoj oblasti mogu ostvariti znatno veća primanja u privatnom sektoru, zbog čega napuštaju Agenciju za lijekove.

Dodatni problem što će u narednom razdoblju biti penzionisan određeni broj zaposlenih, pa bi cjelokupan proces kontrole lijekova i medicinskih sredstava mogao doći u pitanje.

''Plašimo se da nećemo imati na koga prenijeti znanje koje smo godinama sticali'', poručuju zaposleni u Kontrolnoj laboratoriji Agencije za lijekove.

Ističu da bi se zapošljavanjem novih stručnih kadrova stvorili uslovi za ostvarivanje dodatnih prihoda.

Interes da ova laboratorija za njih obavlja određene vrste kontrola iskazalo je nekoliko europskih država, što dovoljno govori o visokim kompetencijama zaposlenih, ali i o tome da raspolažu opremom za najsloženije analize i kontrole lijekova.

Na sastanku je konstatirano i da je neophodno što prije imenovati direktora i zamjenika direktora, kao i Stručno vijeće Agencije za lijekove, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close